Invata sa "citesti" partenerul de discutii

Joi, 30 Iunie 2011, ora 17:40
5356 citiri
Invata sa "citesti" partenerul de discutii

Tot ce trebuie sa faci pentru a "citi" un om este sa ii observi putin mai atent gesturile si sa faci corect cateva conexiuni. Desigur, aceasta aptitudine nu se dobandeste peste noapte, ci are nevoie de exercitiu, de vointa si de rabdare pentru a fi cladita in timp, cu rezerva ca tehnicile de "citire" dau rezultate corecte doar in 80% dintre cazuri. 

Nu trebuie sa il supui pe cel din fata ta la un interogatoriu, ca sa afli detalii importante despre el, ci este suficient sa stii ce trebuie sa urmaresti in timp ce te afli intr-o discutie absolut normala.

Pentru inceput, ai putea sa urmaresti reactia copiilor cand incearca sa spuna o “minciuna alba”.

Adultii invata cum sa spuna o “minciuna alba” pentru a face fata interactiunilor sociale, insa copiii nu au dobandit aceasta aptitudine inca.

Unii oameni sunt in mod natural mai buni in a spune minciuni, insa restul pot fi cititi dupa acelasi cod pe care l-ai folosi sa “citesti” un copil.

Un curs de cateva zile nu te va ajuta sa inveti sa “citesti” oameni

Pentru a te perfectiona in acest domeniu ar trebui sa pui in practica aptitudinile necesare in mod constant, nu sa te bazezi pentru un modul de comunicare nonverbala.

Iata cateva sfaturi, oferite de Business Insider:

Cere feedback

Daca te ambitionezi sa inveti acest limbaj, asigura-te ca afli mereu daca interpretarea ta este corecta.

Daca nu faci asta, n-o sa stii niciodata daca ai evoluat sau nu.

Asigura-te ca stii bazele acestui tip de limbaj

Incepe prin a te documenta pentru a distinge impresiile personale de faptele reale, iar o modalitate simpla de a face asta este studiezi cu atentie obiceiurile cuiva, in timp.

Cauta nepotriviri

Incearca sa iti dai seama daca exista inconsistente intre valorile de referinta ale unei persoane si gestica si exprimarea verbala a ei.

Adreseaza intrebari concise

Atunci cand adresezi intrebari vagi, interlocutorul poate sa divagheze si iti este greu sa realizezi daca este sincer sau nu.

Tocmai de aceea, ar trebui sa adresezi intrebari concise care necesita un raspuns imediat si ferm, in care sa eviti orice interventie de-a ta.

Alegerea cuvintelor dezvaluie adevaratele ganduri ale interlocutorului

Spre exemplu, daca cineva iti spune “Vreau inca un premiu”, cuvintele cheie sunt “inca un” si iti arata ca omul a mai castigat cel putin un premiu.

Aceasta persoana a dorit sa se asigure ca toata lumea a inteles ca a mai castigat cel putin un premiu, astfel consolidandu-si imaginea in fata celorlalti. Aceste lucruri spun despre ea  ca are nevoie sa fie apreciata constant pentru a-si consolida stima de sine.

Tot aceste persoane sunt foarte vulnerabile in fata celor care vor sa profite de acest lucru si sa obtina ce doresc prin comentarii flatante.

Cand un om se indeparteaza usor de tine

Atunci cand o persoana isi inclina toracele in directia opusa, asta poate insemna ca ea trece printr-un moment de stres foarte mare.

Gesturile de atingere, un alt semn de stres

Tendinta de a-si atinge fruntea cu degetele sau de a se juca in maini cu diferite obiecte este o alta modalitate de a arata ca o persoana este stresata.

Expresiile faciale, o carte deschisa

Atunci cand un om nu se simte confortabil, acest lucru poate fi citit usor din incruntarea arcadelor, inclestarea falcilor, strangerea buzelor sau subtierea fetei si a muschilor gatului.

Cum iti dai seama daca cineva s-a “panicat”

Daca persoana din fata ta inchide ochii mai mult de o fractiune de secunda, daca isi drege glasul sau te roaga sa repeti intrebarea, cel mai probabil s-a blocat si nu are un raspuns sincer.

Semne ca interlocutorul te minte

Lipsa de contact vizual, clipirile genelor in exces sau miscarile care exprima nervozitatea sunt semne ca o persoana te minte. Tine minte totusi ca unii oameni te pot minti fara probleme chiar si privindu-te direct in ochi.

Semne ca cineva incearca sa te insele

Cei mai importanti indicatori care te ajuta sa-ti dai seama ca cineva incearca sa te insele sunt descrierile vagi sau tremurul din voce.

Alte semne de disconfort

Atingerea gatului este un semn clar ca persoana respectiva incearca sa se protejeze, iar reactia este cel mai des intalnita la femei.

Barbatii, in schimb, incearca sa stabilizeze pulsul inimii atunci cand se afla intr-o stare de diconfort lovind usor suprafata gatului.

Ochii tradeaza emotiile

Micsorarea pupilei poate insemna ca persoana respectiva este deranjata de ceea ce vede.

Exclamatiile necontrolate tradeaza vinovatia

Stresul emotional ii face pe oameni sa nu se mai controleze si sa rectioneze printr-un anumit sunet atunci cand realizeaza ca fapta lor a fost demascata.

#citesti, #cum citesti un om, #discutii, #persoana, #sa citesti o persoana , #Stiri Locuri de munca