Jeffrey Franks: Majorarea salariului minim nu ii face pe oameni fericiti

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 14:46
2388 citiri
Jeffrey Franks: Majorarea salariului minim nu ii face pe oameni fericiti
Jeffrey Franks , seful misiunii FMI in Romania

Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, sustine ca este posibil ca salariile sa creasca in luna aprilie, cu pana la 5%. In opinia sefului misiunii FMI in tara, majorarea salariului minim nu ar insemna neaparat un lucru bun, pentru ca nu garanteaza ca angajatorii vor face angajari.

"Daca crestem salariile, angajatorii or sa faca mai putine angajari. Cresterea salariului minim trebuie facuta in asa fel incat sa nu descurajam angajarea. Daca crestem in mod excesiv, vom avea efecte extrem de negative. Trebuie sa echilibram situatia", spune Jeffrey Franks.

Acesta atrage atentia ca o majorare a salariului minim ar putea insemna ca firmele nu vor declara salariile si se va incuraja, in acest fel, economia subterana. "Chiar daca vom creste salariile, nu va fi toata lumea fericita, pentru ca vor exista costuri si pentru angajatori".

In ceea ce priveste sistemul de pensii obligatorii, Jeffrey Franks crede ca reducerea pilonului II nu ar rezolva problema decat pe termen lung.

"Efectele (reducerii pilonului II n.red) vor fi negative, intrucat cheltuirea acestor bani cu pilonul II ne va asigura, in viitor, pentru urmatorii 10, 20 de ani, continuitate a sistemului". Jeffrey Franks a exemplificat ca o tara vecina cu Romania a luat aceasta decizie si ca acum face din nou apel la imprumuturi.

"Vrem sa facem aceasi greseala? aceasta abordare nu este potrivita. Putem sa luam in considerare si posibilitatea ca oamenii sa aleaga. Dar daca ar fi voluntari, nu am avea neoive de un sistem de pensii. dar au nevoie de ajutorul guvernului sa ii oblige sa contribuie, in asa fel incat sa aiba un venit".

In opinia lui Jeffrey Franks, un sistem voluntar de pensii este un fel de intoarcere in timp, la sistemul in care oamenii isi puneau singuri banii pentru batranete. "Acesta este pilonul III, in care oamenii pot face acest lucru", a conchis Franks.

#Jeffrey Franks salariu minim, #declaratii Jeffrey Franks, #salariu minim fmi , #Stiri Locuri de munca