Joburile in India, o aventura pentru cei cu multa rabdare

Vineri, 27 August 2010, ora 09:04
10353 citiri
Joburile in India, o aventura pentru cei cu multa rabdare

India este o destinatie mai putin atractiva pentru muncitorii straini decat alte tari din Asia cum ar fi China, Singapore sau Hong Kong, dar viteza cu care economia ei se dezvolta a facut ca tot mai multe companii sa fie interesate de ea.

Lipsa de specialisti de pe piata relativ noua a Indiei este unul dintre motivele principale pentru care atrage multi occidentali cu spirit de aventura. Acestia sunt in general tineri care vor sa descopere lumea in timp ce lucreaza. Romanii sunt, insa, aproape inexistenti.

Cele mai multe joburi se gasesc in contabilitate, domeniul fiscal si audit, media si marketing. De asemenea, sunt cautati specialisti si in agentiile de turism si companiile aeriene, iar domenii precum arhitectura, designul interior, banci, asigurari si relatii publice sunt tot mai populare. Cel mai dezvoltat domeniu este, insa, IT-ul, care ofera si cele mai multe oportunitati de angajare in acest an.

Salariile difera de la un stat la altul si de la oras la oras, dar cei mai multi bani ii castiga cei din IT. Salariul mediu in acest sector poate ajunge, in cazul unui project manager, la 1 milion de rupii pe an, adica 21.000 de dolari. Un consultant in IT castiga aproape 600.000 de rupii pe an, in timp ce un inginer de software primeste aproape 520.000 de rupii. Un programator are un salariu de 311.000 de rupii pe an, adica 6.600 de dolari.

Chiar daca salariile nu sunt mari in comparatie cu cele din Occident, viata e foarte ieftina. Chiria unui apartament cu doua camere variaza intre 3.000 si 4.000 de rupii pe luna, in timp ce doua persoane pot manca foarte bine la un restaurant cu doar 10 dolari.

Totusi, gasirea unui job si intocmirea hartiilor necesare este partea cea mai usoara in comparatie cu socul cultural pe care urmeaza sa il aiba un lucrator ce nu a mai fost niciodata in India. Companiile care isi deschid un sediu in India si urmeaza sa isi trimita cativa angajati chiar le ofera cursuri in care incearca sa ii pregateasca pentru diferentele culturale si de comunicare.

Ce trebuie sa stii inainte sa ajungi in India

Expertii in HR care cunosc bine realitatea din India le ofera cateva sfarturi celor care urmeaza sa faca prima vizita in scop de afaceri, scrie site-ul SourcingMag.com.

Pregateste-te pentru ospitalitatea adevarata. In Occident, oamenii sunt obisnuiti sa se pregateasca singuri si nu fac decat sa se duca in prima zi cu cateva minute mai devreme. Nu este si cazul Indiei, unde cel mai probabil vei fi asteptat de cineva la aeroport, care te va conduce la aeroport si va sta cu tine pana se va convinge ca ai tot confortul de care ai nevoie.

De asemenea, e posibila si o prima cina de bun-venit. Toate acestea trebuie acceptate fara sa te gandesti ca e o pierdere de timp. Mai mult, nici nu are rost sa te gandesti ca ai vrea sa stai singur atunci cand ai parteneri de afaceri indieni deoarece acest lucru incalca tocmai regulile locale ale ospitaltatii.

Asteapta-te la un soc cultural. Cele mai multe avioane sosesc in India in timpul noptii, asa ca e imposibil sa fii in forma a doua zi pentru a incepe munca. Ai nevoie, in schimb, de somn si activitati linistite pentru a te obisnui cu atmosfera.

Chiar daca tara s-a schimbat, vechea Indie te loveste imediat cum iesi din aeroport. E vorba de aglomeratie, de caldura, de aer, de diferentele foarte mari dintre bogati si saraci. Mai mult, toti se vor uita la tine si e imposibil sa functionezi la capacitate maxima in aceste conditii.

Pregateste-ti tinuta de afaceri. Chiar daca e foarte cald, trebuie sa te imbraci la costum la intalnirile de afaceri, asa cum o fac si indienii. Daca e incredibil de cald, poti renunta la sacou, dar inainte sa o faci trebuie sa vezi mai intai cum sunt imbracati ceilalti.

Nu te astepta sa incepi lucrul la ora 9. Nici la 10 sau la 11. Timpul nu este foarte important in India, iar indienii nu se asteapta sa respecti orele stabilite cu strictete. Cei obisnuiti cu intalnirile de afaceri din Vest, unde programarile se fac si cu o luna inainte, vor fi nevoiti sa uite tot ce au invatat si sa o ia de la capat.

O sedinta stabilita pentru ora 10 va avea loc mai tarziu cu siguranta, de aceea fiind indicat ca intalnirile sa nu fie stabilite una dupa alta, ci sa aiba un spatiu destul de mare intre ele. Expertii in HR sugereaza ca in unele cazuri sa planuiesti o singura intalnire pe zi.

Stai de vorba cu oamenii inainte sa treci la afaceri. In India nu se discuta direct despre afaceri asa cum se face in Occident. Cei prezenti la intalnire trebuie sa se cunoasca mai intai si sa creeze o relatie placuta intre ei. India are o cultura orientata spre relatii, asa ca trebuie sa iti privesti colegii ca oameni si nu ca simpli parteneri de afaceri.

Cel mai bine e sa iti arati interesul pentru cultura indiana si sport
, in special cricket. Nu conteaza ca nu stii nimic despre cricket deoarece ai putea chiar sa intrebi cum se joaca. Calatoriile sunt un alt subiect de discutie preferat al indienilor. De asemenea, sunt foarte mandri de educatia lor si vor vrea sa stie mai multe si despre scolile pe care le-ai urmat.

Trebuie evitate, insa, subiecte precum vremea, saracia, sistemul castelor, alegerile si politica externa sau imigratia.

Vorbeste doar cu sefii. Pozitia unei persoane este foarte importanta in India, iar structura ierarhica este foarte respectata, asa ca trebuie sa stii foarte bine care e rolul fiecaruia. Ierarhia se va vedea si in modul in care persoanele se aseaza la o intalnire, ceea ce inseamna ca nu te poti aseza oriunde intr-o incapere. Cel mai probabil, pozitia ta va fi cu fata la persoana cu cea mai inalta pozitie.

In ceea ce priveste cartile de vizita, nu trebuie sa oferi tuturor, ci doar celei mai importante persoane din incapare. De asemenea, atunci cand primesti de la cineva o carte de vizita trebuie sa te uiti la ea inainte sa o bagi in buzunar deoarece schimbul de carti de vizita nu e doar o ceremonie in India.

"Da" nu inseamna intotdeauna "Da". Indienii nu suporta sa spuna "Nu", asa ca prefera sa spuna "vom incerca" cu sensul "nu putem, dar nu vrem sa spunem asta". La aceasta se adauga si leganatul capului intr-o combinatie de "Da" si "Nu", specifica indienilor. Daca americanii vor imediat un raspuns clar, in India se da un raspuns afirmativ, iar cel care l-a dat face tot posibilul sa faca acel lucru.

Nu manca cu mana stanga
. Cand colegii sau partenerii de afaceri te vor invita la masa, aminteste-ti ca nu trebuie sa atingi mancarea cu mana stanga deoarece aceasta e considerata murdara si e rezervata curateniei la toaleta. Mana stanga nu poate fi folosita nici la ruperea unei bucati de paine. Totul se face cu mana dreapta, chiar daca e mai complicat. Totul va deveni mai usor pe masura ce capeti experienta, asa cum se intampla si cu betisoarele.

Nu multumi prea mult.
Lumea occidentala obisnuieste sa fie foarte amabila, sa multumeasca de multe ori si sa isi arate recunostinta, insa acest lucru nu se obisnuieste si in India. Indienii nu pun prea mult pret pe astfel de gesturi si prefera o simpla miscare din cap in semn de recunostinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#joburi, #loc, #munca, #salarii, #india , #Stiri Locuri de munca