Legea pensiilor, amendata de opozitie

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 18:46
1479 citiri
Legea pensiilor, amendata de opozitie

Comisia de munca a Senatului a dat marti raport de admitere cu amendamente la Legea pensiilor, stabilind, printre altele, ca punctul de pensie sa fie 45% din salariul mediu brut, iar categoriile care beneficiau de pensii speciale, cum ar fi militarii, sa nu mai intre sub incidenta actului normativ, relateaza NewsIn.

Dupa ce Comisia a hotarat, cu majoritate de voturi, ca Legea pensiilor poate fi modificata in ansamblul ei, senatorii au luat in discutie toate amendamentele depuse de PSD si PNL.

Printre amendamentele care au fost adoptate marti, si care a transformat substantial forma agreata de Guvern, se numara cel care stabileste punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut, si cel prin care sunt eliminatedin Legea pensiilor categoriile care primesc pensii speciale.

Acest lucru inseamna ca cel putin teoretic pensionarea militarilor, magistratilor si alte categorii profesionale nu se va mai face cum a dorit Guvernul prin legea unitara a pensiilor, ci prin legi speciale, ca pana acum.

Senatorii au mai decis si ca stagiul complet de cotizare sa fie de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, iar stagiul minim de 10 ani, fata de 15 ani, cat este in forma legii trimisa spre promulgare.

O alta modificare a fost adusa titlului actului, care se va numi acum "Legea privind sistemul de pensii".

In ceea ce priveste varsta de pensionare, Comisia de munca a Senatului a adoptat cu majoritate de voturi ca varsta de pensionare a femeilor sa fie 60 de ani, iar a barbatilor de 64 de ani, ministrul Ioan Botis parasind nemultumit lucrarile sedintei.

Decizia a fost luata dupa ce senatorii puterii si ai opozitiei s-au contrat peste o ora, in debutul sedintei, pe oportunitatea modificarii intregii Legi a pensiilor sau doar a cererii de reexaminare.

Din partea opozitiei, la lucrarile Comisiei au participat toti cei sase membri, reprezentantii Coalitiei avand doar trei, din cinci, reprezentanti: Petru Basa, Cristian Radulescu si Alexandru Mocanu.

A lipsit reprezentantul UDMR in comisie, Almos Albert, si pedelistul Ion Ruset.

Practic, deciziile luate in Comisia senatoriala restabilesc forma Legii pensiilor asa cum a iesit ea din Comisia de Munca a Camerei, inainte de a intra in atentia deputatilor, in controversata sedinta de plen, pe 15 septembrie.

Si atunci, opozitia, profitand de majoritatea fragila a coalitiei, stabilise in comisia de munca a Camerei ca punctul de pensie sa reprezinte cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut, in loc de 732,8 lei, cat propusese Guvernul.

De asemenea, ca si senatorii, si deputatii au scos atunci din lege cadrele militare, politistii si functionarii publici din administratia penitenciarelor, domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

Deputatii din Comisia de Munca nu au fost insa in luna septembrie la fel de generosi ca senatorii in privinta varstei de pensionare.

Atunci, comisia Camerei stabilise ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 ani, iar pentru barbati de 65 ani.

Toate aceste decizii au fost invalidate de plenul Camerei, insa prin deciziile senatorilor de marti din Comisia de munca, forma agreata de opozitie a fost restabilita.

Pentru actuala coalitie este esential ca Legea pensiilor sa ramana in forma trimisa de Guvern.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#comisia, #lege, #munca, #pensii, #senat , #Stiri Locuri de munca