Lindab: Un inginer debutant castiga 500 de euro pe luna

Miercuri, 21 Mai 2008, ora 13:19
5391 citiri
Lindab: Un inginer debutant castiga 500 de euro pe luna

Salariul unui inginer debutant, proaspat absolvent al Facultatii de Constructii, este de circa 500 de euro pe piata locala, putand ajunge dupa cativa ani de experienta la 900 de euro, a declarat Nicoleta Pantea, HR manager al Lindab Romania.

Pentru 2008, compania producatoare de materiale pentru constructii isi propune sa creeze un departament tehnic, ca suport pentru forta de vanzari pentru care vor fi angajati absolventi ai facultatilor de constructii. Acestia vor fi pregatiti in cadrul companiei timp de aproximativ un an de zile si vor lucra cu specialistii deja existenti in firma. Pentru atragerea tinerilor, compania a stabilit contacte cu profesori din cadrul universitatilor din Bucuresti si din tara, precum si cu anumite licee tehnice ai caror elevi isi desfasoara stagiile de practica in Lindab, dupa care sunt angajati. Patru dintre actualii angajati Lindab au fost recrutati prin aceasta metoda.


"Costurile cu personalul in cadrul companiei Lindab au crescut cu 25-30% in ultimul an, crestere reprezentata de majorarea pachetelor salariale si diversificarea beneficiilor, in conditiile concurentei tot mai puternice de pe piata muncii", spune Nicoleta Pantea.

Comparativ cu anul precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 20,5%, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Potrivit managerului HR, pentru pozitiile de productie, salariile variaza foarte mult in functie de companie, la acest nivel existand numeroase firme mici care platesc la negru. Astfel, muncitorii din productie pot primi intre sase milioane de lei (circa 190 euro) si 25 milioane de lei (aprox. 687 de euro), media pietei fiind de circa 15-20 milioane de lei (410 - 550 de euro).


Fluctuatia de personal in cadrul companiei a fost, la nivelul anului trecut, de 12%, in crestere cu 3% fata de 2006, din cauza deciziei unor angajati Lindab cu peste cinci ani vechime in firma de a-si deschide propria afacere. La nivel de productie, perioada medie dupa care angajatii decid sa plece din companie este de circa un an, la nivel specializat, aceasta perioada crescand la peste cinci ani. In prezent, peste 40% dintre angajatii Lindab au mai mult de cinci ani vechime in companie.

Nivelul cel mai ridicat al fluctuatiei de personal este la nivelul productiei, unde exista un interes crescut pentru plecarea in strainatate si unde recrutarea devine din ce in ce mai dificila, potrivit managerului HR. "Pe domeniul nostru, pentru ca in studii intra si firmele de executie, fluctuatia se ridica la peste 40%. Din ce in ce mai multi angajati se orienteaza catre joburi peste hotare si fluctuatia va continua sa creasca. Solutia ar putea fi atragerea de forta de munca din strainatate", spune Pantea.


Alaturi de bonusarea anuala in functie de indeplinirea obiectivelor companiei si ale angajatilor, Lindab ofera prime cu diverse ocazii, excursii si team buildinguri in strainatate pentru toti angajatii, abonament la clinica medicala privata, asigurari de viata, precum si masina de serviciu pentru mare parte a personalului Lindab.


In planurile companiei, pentru anul urmator, intra si lansarea unui centru de instruire, atat pentru pregatirea angajatilor Lindab, cat si ai partenerilor firmei, prin care se desfasoara activitatea de vanzare. Principalii concurenti ai companiei pe piata de invelitori metalice, evaluata anul trecut la 130 milioane de euro, sunt Megaprofil si Ruukki.