Luca Canino, area manager Astaldi Romania: "Criza de personal creste salariile din constructii"

Joi, 29 Noiembrie 2007, ora 10:30
5592 citiri
Luca Canino, area manager Astaldi Romania: "Criza de personal creste salariile din constructii"

Astaldi a avut in derulare, anul trecut, proiecte in diverse parteneriate in Romania, in care participatia companiei italiene este evaluata de grup la 280 milioane de euro. Pentru toate aceste proiecte au fost necesari peste 2.000 de angajati, care au trebuit sa fie selectati dintr-o piata care se confrunta cu un deficit estimat la peste 150.000 de persoane in 2007 si la 300.000 anul viitor. Luca Canino, area manager pentru Romania, crede ca lipsa muncitorilor va constitui principala provocare a companiilor din domeniul constructiilor.Care a fost necesarul de muncitori al companiei pentru finalizarea proiectelor pe care le aveti in derulare?

In acest an, am avut nevoie de circa 2.200 de angajati. Numai pentru pasajul Basarab a trebuit sa angajam 180 de persoane. Cei mai multi muncitori au fost necesari, in prima parte a anului, in zone de lucru ca portiunea Drajna-Fetesti. In lunile mai-iunie, am angajat 750 de noi muncitori. Perioada septembrie-octombrie a reprezentat un varf. Am avut nevoie de 800 de angajati noi. La aeroportul Otopeni am lucrat cu 150 de persoane si cu alte 150 la terminalul aeroportului din Cluj.

Ati avut probleme cu recrutarea personalului?

Incepe sa fie din ce in ce mai greu. Pe piata e un deficit acut de forta de munca.

Care au fost zonele in care ati resimtit cel mai acut deficit?

La Cluj am avut probleme foarte mari. In Bucuresti, situatia a fost similara. In celelalte orase mari au fost mai putine dificultati. In multe dintre ele, problema mai poate fi rezolvata.

Care au fost posturile pentru care v-a fost cel mai greu sa gasiti oameni?

Dificultatile cele mai mari sunt in gasirea operatorilor de utilaje. Si pentru posturile de dulgheri sau fierari betonisti e greu sa gasesti oamenii potriviti. In general, personalul tehnic e cel mai deficitar, dar pana si forta de munca necalificata se dovedeste din ce in ce mai redusa numeric.

Se mai poate agrava aceasta situatie?

Cred ca va deveni din ce in ce mai dificil. Vor incepe mari programe de dezvoltare. In cazul in care multe dintre proiectele actuale vor incepe sa fie realizate, aceasta problema va fi din ce in ce mai accentuata. Deja pretul manoperei creste. Costurile cu personalul sunt din ce in ce mai mari pentru noi, pentru ca ne dorim sa putem pastra si muncitorii pe care ii avem in aceasta perioada.

In alte domenii a inceput sa se caute deja forta de munca extracomunitara. Pentru aceasta piata a constructiilor e mai greu din punct de vedere logistic. Sper sa nu fim nevoiti sa apelam la o astfel de solutie. E greu din punct de vedere organizatoric sa aduci in constructii forta de munca extracomunitara. Noi speram ca o parte din muncitorii romani calificati din Italia sa revina in tara.

Cat au crescut salariile muncitorilor in constructii la Astaldi?

Anul acesta, s-a ajuns la salarii mai mari cu 20-25%. Derulam, de asemenea, multe programe de pregatire a personalului, in special a celor care se ocupa de asigurarea calitatii, de protectia muncii, si avem si alte programe planuite pentru anul viitor.

Cum vedeti raportul productivitate-salarii pe aceasta piata?

Productivitatea angajatilor e in crestere. Este, acum, la un nivel satisfacator. Nu a crescut in acelasi ritm cu salariile, dar a crescut substantial. E o piata care impune cresteri salariale, avand in vedere raportul cerere-oferta. Suntem nevoiti sa avem diverse programe periodice, beneficii asigurate muncitorilor, pentru a-i face sa nu paraseasca firma la care lucreaza.

Continuarea in <a href=http://standard.ro/articol_20919/luca_canino__area_manager_astaldi_romania_____criza_de_personal_creste_salariile_din_constructii.html>Standard</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.