Magistratii au obtinut majorarea salariilor in instanta

Marti, 04 Mai 2010, ora 09:22
1665 citiri
Magistratii au obtinut majorarea salariilor in instanta

Bugetele Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public si Consiliului Superior al Magistraturii au fost suplimentate de Guvern cu un total de 205,5 milioane lei, pentru plata transei din drepturile salariale castigate de magistrati in instanta, prevazute pe 2010, precizeaza Mediafax.

Astfel, bugetul Ministerului Justitiei a fost suplimentat cu 143,4 milioane lei, cel al Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu 3 milioane lei, cel al Ministerului Public cu 57,5 milioane lei, iar al al CSM cu 1,6 milioane lei, conform unei hotarari aprobate recent de Guvern.

Sunele alocate vor fi utilizate numai pentru plata titlurilor executorii prevazuta de OU 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, se arata in actul normativ.

In 2009, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, ca drepturile salariale stabilite prin hotarari judecatoresti in favoarea bugetarilor, in principal pentru personalul din justitie si administratia penitenciarelor, devenite executorii pana la 31 decembrie 2009, sa fie esalonate la plata cu cate o treime din valoarea titlului, in perioada 2010-2012.

Astfel, in 2010 este achitat 34% din valoarea titlului executoriu, in 2011 se plateste 33% din valoarea titlului, iar in 2012 se restituie 33% din valoarea titlului.

In cursul acestui termen, orice cerere de executare silita se suspenda de drept. Sumele platite se actualizeaza cu indicele inflatiei comunicat de Institutul National de Statistica.

Guvernul argumenta, in 2009, ca executarea titlurilor de plata stabilite prin hotarari judecatoresti are o influenta substantiala asupra bugetului de stat si face imposibila echilibrelor bugetare si, implicit, respectarea angajamentelor asumate de Executiv in ceea ce priveste nivelul deficitului bugetar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#instanta, #magistrati, #plata, #salarii , #Stiri Locuri de munca