Magistratii nu se vor mai putea pensiona dupa 25 de ani de activitate

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 16:34
1691 citiri
Magistratii nu se vor mai putea pensiona dupa 25 de ani de activitate

Varsta de pensionare pentru femei in magistratura si din personalul auxiliar si asimilat va fi 58 de ani si 9 luni, iar pentru barbati creste la 63 de ani si 9 luni, pe baza unui calendar, potrivit proiectului legii pensiilor, ce abroga prevederea privind pensionarea dupa 25 de ani de activitate, noteaza NewsIn.

In motivarea ultimei forme a proiectului de lege, obtinuta de NewsIn, se arata ca "de la intrarea in vigoare a sistemului unitar de pensii publice, persoanele care urmau sa iasa la pensie cu varste stabilite de legi speciale vor beneficia de pensie la varstele de pensionare stabilite prin calendarul de crestere a varstelor de pensionare pentru barbati si femei, care se va aplica asiguratilor din sistemul unitar de pensii publice".

Potrivit proiectului de lege, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati.

Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

In anexa femeile care se pensioneaza in ianuarie 2010 trebuie sa aiba 58 de ani si sa fi cotizat 27 de ani. Varsta la care se poate cere pensia creste gradual. La barbati, este necesar un stadiu complet de cotizare de 32 de ani, iar varsta sa fie 63 de ani in ianuarie 2010.

Proiectul legii pensiilor prevede, la articolul 202, ca pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga cinci articole din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre articolele 81-85.

CSM, Inalta Curte si Ministerul Public nu au fost de acord, anul trecut, cu Legea sistemului unitar de pensii, in baza careia magistratii ar beneficia de aceleasi criterii de pensionare si pensii ca toti ceilalti contribuabili, motivand ca aceasta incalca statutul judecatorilor si al procurorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#magistrati, #pensie, #pensionari , #Stiri Locuri de munca