Mai multe locuri de munca. Vezi care sunt cele mai ofertante domenii

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 11:11
2652 citiri
Mai multe locuri de munca. Vezi care sunt cele mai ofertante domenii
Foto: mediasinfo.ro

Rata locurilor de munca vacante a fost in trimestrul al treilea de 0,92%, mai mare cu 0,08 puncte procentuale fata de trimestrul precedent si cu 0,14 puncte peste cea din acelasi trimestru din 2013, numarul locurilor de munca vacante urcand la 39.800.

Numarul locurilor de munca vacante este in crestere cu 3.500 fata de trimestrul anterior si cu 6.800 fata de aceeasi perioada din 2013, transmite Mediafax.

"In trimestrul III 2014, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2,63%) si in alte activitati de servicii (2,59%). In industria prelucratoare s-a concentrat aproape 28% din numarul total al locurilor de munca vacante (11,0 mii locuri vacante), iar rata a avut valoarea de 1,03%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 6,5 mii locuri vacante se regasesc in administratia publica, 5,0 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 3,1 mii locuri vacante in invatamant. La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,07%), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,26%). In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante in industria extractiva (0,04 mii locuri vacante) si in tranzactiile imobiliare (0,1 mii locuri vacante) s-au inregistrat cele mai reduse valori", se arata intr-un comunicat al INS.

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (+0,39 puncte procentuale) si in cele de informatii si comunicatii (+0,32 puncte procentuale). La polul opus, cele mai relevante scaderi le-au inregistrat activitatile de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,36 puncte procentuale), urmate de cele din agricultura, silvicultura si pescuit, respectiv hoteluri si restaurante (-0,14 puncte procentuale pentru fiecare in parte).

Locuri de munca in educatie

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai relevante cresteri ale indicatorului s-au regasit in activitatile de invatamant (700 locuri vacante), respectiv in cele de transport si depozitare si cele din industria prelucratoare (600 locuri vacante pentru fiecare in parte), iar diminuari mai importante s-au observat in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (300 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, atat rata cat si numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cresteri importante in sanatate si asistenta sociala (+0,54 puncte procentuale, respectiv +1,6 mii locuri vacante), respectiv in administratia publica (+0,50 puncte procentuale, respectiv +1,3 mii locuri vacante), iar singura diminuare relevanta a fost observata in distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (-0,58 puncte procentuale, respectiv -0,5 mii locuri vacante).

In trimestrul III 2014, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori atat prin intermediul ratei cat si a locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1,31%, respectiv 12,3 mii locuri vacante).

La polul opus, cu cea mai scazuta valoare atat a ratei cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,36%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,62%, respectiv 1,8 mii locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai relevante cresteri in ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (+0,16 puncte procentuale), urmate de cele specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+0,14 puncte procentuale).

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai semnificative cresteri au cunoscut ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (1.300 locuri vacante) si cele ale functionarilor administrativi - grupa majora 4 (600 locuri vacante).

Singurele scaderi atat in ceea ce priveste rata cat si locurile de munca vacante s-au regasit in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,23 puncte procentuale, respectiv 40 locuri vacante), urmate de cele de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (-0,01 puncte procentuale, respectiv 3- locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cea mai relevanta crestere s-a inregistrat in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante in randul ocupatiilor de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic - grupa majora 3 (+0,24 puncte procentuale), iar a numarului locurilor de munca vacante in cele de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+2.200 locuri vacante).

Singurele diminuari atat ale ratei cat si ale locurilor de munca vacante s-au regasit in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (-0,08 puncte procentuale, respectiv 400 locuri vacante), urmate de cele de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (-0,08 puncte procentuale, respectiv 10 locuri vacante).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rata locuri munca vacante, #domenii posturi libere , #Stiri Locuri de munca