Managementul orgoliului: ce faci cand angajatii buni isi dau demisia

Luni, 14 Martie 2011, ora 14:00
5585 citiri
Managementul orgoliului: ce faci cand angajatii buni isi dau demisia

Cand piata muncii iti absoarbe cei mai talentati oameni trebuie sa iti pregatesti un nou plan prin care sa ii "recrutezi" inapoi. Uneori, decizia de a pleca nu este motivata de lipsa unui management de calitate si nici de recompense financiare slabe, ci doar de ambitiile profesionale. Specialistii citati de Fortune CNN te sfatuiesc sa faci tot ce iti sta in putinta pentru a pastra o relatie avantajoasa pentru compania ta, mai ales daca nu esti tu principalul motiv pentru care incetati colaborarea.

Oricat ar fi de socant pentru tine, trebuie sa accepti ca va veni un moment in care pe piata muncii vor aparea joburi tentante pentru oamenii tai cei mai valorosi. Daca nu va fi acesta principalul motiv, atunci rutina i-ar putea determina sa incerce o experienta profesionala noua.

Cand primesti vestea plecarii trebuie sa o intelegi si sa speri ca intr-o buna zi angajatul se va intoarce, iar sansele ca acest lucru sa se adeverasca sunt alimentate de atitudinea ta din momentul plecarii, potrivit specialistilor.

Primul lucru pe care trebuie sa il iei in calcul este orgoliul, spune consultantul George Butunoiu, care considera ca "daca e un angajator orgolios, nu ii spune niciodata sa revina sau nu intra in discutii cu el, ca sa il convinga".

Un alt aspect care influenteaza reactia managerului in fata angajatului bun care isi da demisia este dimensiunea si situatia firmei.

"E important daca firma isi poate permite sa se lipseasca de un angajat, oricat de bun ar fi. In general firmele multinationale se pot lipsi de angajati si chiar fac eforturi mari iin aceasta privinta, pentru a nu trebui sa depinda de anumiti angajati, oricat de buni ar fi acestia.

Acestia sunt inlocuiti cu proceduri, tehnologii, au solutii de rezerva, e o politica intreaga in acest sens. Daca e o firma mai mica, antreprenoriala, de multe ori angajatorul intra in discutii, in negocieri cu angajatul respectiv si incearca sa il convinga sa nu plece", a declarat Butunoiu pentru Bloombiz.ro.

Iata care sunt principalele lucruri de care trebuie sa tii cont, daca vrei ca angajatul stralucit sa-si aduca aminte cu placere de compania ta si sa te aiba in vedere, in cazul in care lucrurile nu decurg asa cum el a planuit.

Nu vorbi de rau noul angajator

Chiar daca stii cateva lucruri urate despre respectiva companie, nu te hazarda sa te pronunti in acest sens, pentru ca vei da dovada de lipsa de profesionalism.

Cand un om te aude vorbind de rau o alta persoana, el se va gandi ca iti sta in fire sa faci asa ceva si ca ai putea sa vorbesti asa chiar si despre el.

In loc sa incerci sa iti convingi angajatul de propriile pareri, cel mai bine este sa abordezi problema din alt unghi.

Spune-i ca este norocos sa aiba doua optiuni profesionale foarte bune si ca oricare ar fi alegerea lui, el nu poate gresi.

Mentioneaza totusi ca ai prefera ca el sa faca parte in continuare din echipa, dar ca ii respecti decizia.

Lanseaza o contraoferta doar daca angajatul asteapta una

Daca banii sunt un motiv important al plecarii, compania trebuie sa faca un efort pentru a retine oamenii cei mai valorosi.

Daca angajatul vrea o titulatura importanta, poti sa ii asiguri acest lucru, pentru plusvaloarea pe care el o aduce companiei.

Daca intr-adevar angajatul vrea un nou job sau are nevoie de o schimbare majora, este cazul sa-i accepti decizia si sa-i acorzi libertatea de a se dezvolta, mai ales daca acesta este singurul loc in care a muncit vreodata.

In cazul in care ideea lui de pas important in cariera se transforma intr-o simpla schimbare de titulaturi, poti fi sigur ca in sase luni se va intoarce in compania ta.

Intr-adevar, unii oameni se pot simti jigniti daca nu lansezi o contraoferta chiar daca nu au nicio intentie de a mai ramane, dar asta este deja o sfera diferita care are legatura cu personalitatea persoanei implicate.

"E vorba de orgoliu, care are un rol mult mai mare decat se si admite in public si chiar decat cred cei in cauza. De multe ori asta actioneaza si in subconstient", sustine George Butunoiu.

Evita ipocriziile

Daca intelegi ca unele miscari profesionale sunt absolut necesare pentru evolutia angajatilor tai, iti va fi mult mai usor sa renunti la anumiti oameni.

Nu are sens sa ii spui cuiva ca un pas inainte in cariera este un lucru rau, atunci cand stii ca nu este, in primul rand pentru ca nici tu nu ai fi ajuns in pozitia de manager fara cativa pasi profesionali.

Angajatul se va intoarce cu prima ocazie in compania ta stiind ca aici va gasi oameni onesti si dispusi sa ii ofere ajutorul oricand.

Pastreaza legatura


Oricine poate spune din politete ca angajatul este binevenit inapoi oricand, insa provocarea fiecarui manager este sa pastreze intr-adevar o legatura cu acesta.

Specialistii te sfatuiesc sa organizezi o iesire la masa cu angajatul valoros care decide sa plece, chiar daca se poate intampla ca acesta sa nu se mai intoarca vreodata.

Pastrarea legaturilor aduce foarte multe beneficii si din alte puncte de vedere, spun expertii.

Angajatul tau poate fi o punte de legatura intre compania ta si oameni din alte companii, iar increderea pe care angajatul ti-a oferit-o in timpul colaborarii te va ajuta sa iti formezi o echipa de profesionisti, in continuare.

Mai mult decat atat, fostii tai angajati vor fi sinceri in fata noilor angajatori, interesati sa afle cum a decurs relatia profesionala in tot acest timp.

Intr-un final, fostul angajat ar putea oferi la un moment dat chiar si o referinta buna pentru tine, in cazul in care vrei sa faci si tu un nou pas in cariera.

Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Mai multe românce în funcții de conducere, dar rata de ocupare rămâne sub media UE. Evoluția în ultimii 20 de ani INFOGRAFIC
Evoluția femeilor pe piața muncii din România în ultimii 20 de ani arată o tendința crescătoare cu privire la funcțiile de conducere, însă rata de ocupare a femeilor față de bărbați...
#ambitii profesionale, #demisie, #management, #managementul orgoliului, #orgoliu, #pas in cariera, #piata muncii , #Stiri Locuri de munca