Managementul viciilor: cum te descurci cu angajatii fumatori

Luni, 11 Iulie 2011, ora 17:49
2478 citiri
Managementul viciilor: cum te descurci cu angajatii fumatori

Viciul fumatului reprezinta un subiect care "clocoteste" in foarte multe din companiile din intreaga lume. Dincolo de riscul medical la care se supun oamenii si posibilele daune suportate de companiile platitoare de asigurari, unele firme au ales sa "lupte" impotriva fumatului prin metode care nu fac decat sa demotiveze profesionistii care nu au reusit sa renunte la un obicei prost. 

Riscurile de leadership ale acestei lupte

Oricat de multi bani ai economisi din eventuale penalizari, exista cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont, inainte de a renunta la oamenii care fumeaza sau inainte de a refuza sa angajezi un om cu CV impecabil, dar care este fumator, potrivit Washington Post.

Daca vrei ca echipa ta, oricat ar fi ea de numeroasa, sa fie un grup de oameni sanatosi care nu pierde timpul cu obiceiuri “neproductive”, ai putea sa incerci cateva programe de motivare si poti promite o recompensa pentru cei care se lasa la finalul programului.

Mai exista si varianta in care nefumatorii primesc beneficii mai mari.

Tine minte ca oamenii reactioneaza mai bine la stimulii recompensei, decat atunci cand sunt pedepsiti pentru ceva ce este considerat “rau” de catre companie.

Invata sa lupti impotriva fumatului, fara sa generezi aversiuni

In plus, daca te incapatanezi sa renunti la toti fumatorii risti sa iti fortezi compania sa piarda cativa oameni foarte calificati si talentati, dar care nu au reusit sa rezolve un anumit viciu.

Penalizarile ii vor deranja pe oameni si inevitabil se va naste un nou subiect de revolta: de ce oamenii care practica alte activitati care le afecteaza sanatatea, precum cei care mananca in exces sau nu fac sport, nu sunt penalizati?

Nu uita ca orice miscare de acest fel te-ar putea costa un capital uman valoros: oameni pe care ii pierzi sau oameni pe care ii trimiti direct in bratele concurentei, iar asta se va reflecta vizibil la calculul de sfarsit de an financiar in compania ta.

Invata sa ai incredere in angajati

Baza oricarei colaborari de succes sta in increderea reciproca, de aceea, vei fi nevoit sa ii crezi pe cuvant pe cei care s-au lasat de fumat in urma programelor lansate in compania ta, pana la proba contrarie.

Orice incercare de a cere dovezi ale acestui fapt, precum testele medicale, intrece orice masura acceptabila intr-o relatie de colaborare.

#fumat, #leadership, #management, #tigari, #viciu , #Stiri Locuri de munca