MediaSind: am cerut ministrului sa amane aprobarea OUG privind DDA

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 00:55
1426 citiri
MediaSind: am cerut ministrului sa amane aprobarea OUG privind DDA

Presedintele Federatiei MediaSind, Cristian Godinac, a declarat, marti, ca i-a cerut ministrului Muncii sa amane macar o saptamana adoptarea OUG privind dublarea contributiilor din drepturi de autor, precizand ca federatia a facut deja demersurile pentru a da Guvernul in judecata, informeaza Mediafax.

Cristian Godinac a spus, la finalul discutiilor cu Ioan Botis, la care au participat reprezentanti ai sindicatelor si patronatelor, ca in urma negocierilor cu fostul ministrul al Muncii Mihai Seitan s-a stabilit ca aceste contributii sa fie platite doar de cei care nu au un contract individual de munca, deoarece nu este normal ca artistii, jurnalistii sa plateasca dublu aceleasi contributii sociale pentru aceleasi servicii.

Godinac a precizat ca l-a informat pe ministrul Ioan Botis ca MediaSind a demarat deja procedurile de a da Guvernul in judecata.

"Media Sind a demarat deja procedura de a da in judecata Guvernul, pentru a cere anularea prevederilor din ordonanta, care creaza mari probleme in industria media.

Majoritatea angajatorilor au transformat deja contractele individuale de munca in contracte de drepturi de autor, astfel ca nu mai exista niciun fel de protectie pentru jurnalisti, ei fiind transformati in freelancer, mercenari, iar acest lucru ne creaza mari prejudicii", a mai spus Godinac.

Presedintele MediaSind a adaugat ca marti, de la ora 18.30, va incepe o noua discutie cu ministrul Muncii, la care vor participa sindicatele jurnalistilor si ale angajatilor din IT, pe tema proiectului de modificarea a Ordonantei 58/2010.

Legea 571/2003 privind Codul fiscal a fost modificata si completata in iunie 2010 prin OUG 58. Prin noile prevederi, din iulie 2010 persoanele care obtin venituri de natura profesionala, inclusiv din drepturi de autor, sunt obligate sa plateasca pentru acestea contributii de asigurari sociale pentru somaj, pensie si asigurari de sanatate de 16,5%.

Joi a fost supus dezbaterii publice un proiect de modificare si completare a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal - care ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011 si sa se aplice incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2011 -, ce prevede ca persoanele cu venituri din activitati independente vor plati contributii de asigurari sociale de cel putin 25,36% si pana la 35% din venituri, aproape dublu fata de nivelul actual.

Astfel, contributia de asigurari sociale de stat (pensii) ar urma sa creasca de la 10% la 24,43%, contributia de asigurari sociale de sanatate, de la 5% la 8,35%, iar cea la bugetul asigurarilor pentru somaj, de la 0,5% la 0,78%.

Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care obtin venituri din activitati independente platesc contributii pentru pensie, sanatate si somaj in cuantum total de 16,5% .

Pentru persoanele care platesc contributii de asigurari, baza de calcul va fi limitata la echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza mediu brut pe tara.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, declara, luni, dupa o intalnire cu ministrul de Finante, Gheorghe Ialomiteanu, ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi luata o decizie finala privind actul normativ ce aduce modificari la OUG 58/2010, referitoare la Codul Fiscal.

Cei doi demnitari au refuzat sa faca declaratii reporterilor in legatura cu modificarile ce vor fi aduse actului normativ in vigoare. Ei au refuzat sa precizeze daca vor aproba proiectul de act normativ pus in dezbatere pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

La randul sau, Ialomiteanu a spus ca deocamdata sunt doar variante de lucru, iar in momentul in care Guvernul va lua o decizie, va fi comunicata oficiala.

Intentia Guvernului de a dubla contributiile pentru persoanele platite pe drepturi de autor a fost criticata, sambata si duminica, de jurnalisti, actori, artisti, de Clubul Roman de Presa, Patronatul Presei Romane, sindicate, dar si de reprezentanti ai UDMR, PSD si PNL.

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, care a criticat si OUG 58/2010 si a depus la Guvern o plangere prealabila prin care se solicita anularea modificarilor la Codul fiscal, dar si normele de aplicare a acestora, la care asteapta un raspuns pana in 16 septembrie, isi mentine decizia de a ataca in justitie ordonantele guvernamentale.

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind a inregistrat, in 16 august, la Secretariatul General al Guvernului, plangerea prealabila impotriva OUG 58/2010 si impotriva HG 791/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, solicitand "anularea in tot a acestor acte normative". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mediasing, #drepturi de autor, #jurnalisti , #Stiri Locuri de munca