Ministerele Muncii si Educatiei au aprobat grila de salarizare

Joi, 11 Iunie 2009, ora 16:33
4186 citiri
Ministerele Muncii si Educatiei au aprobat grila de salarizare

Reprezentantii Ministerului Muncii au fost de acord, joi, cu formula de plata a angajatilor din invatamant, calculata de Ministerul Educatiei si inclusa in grilele de salarii propuse de ministerele implicate in elaborarea Legii salarizarii unice, au precizat sindicalistii din invatamant, potrivit Newsin.

"Modificarile au fost foarte mici, cea mai insemnata fiind in cazul profesorilor universitari, care nu vor primi de 13 ori salariul minim pe economie, ci de 12,6 ori. La conferentiari, coeficientul de multiplicare a scazut de la 10 la 9,90. In rest, la preuniversitar, grila este neschimbata", a precizat, pentru NewsIn, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, prezent la negocierile desfasurate la sediul Ministerului Muncii.

Potrivit grilei negociate cu sindicalistii din invatamant la nivelul Ministerului Educatiei si acceptate, joi, la Ministerul Muncii, cadrele didactice vor avea intre de 2,9 ori salariul minim brut, acesta fiind cazul educatorilor si invatatorilor debutanti, la de 9,15 ori salariul minim brut, in cazul profesorilor cu peste 40 de ani vechime si gradul didactic I.

"In plus, vom stabili si acordarea unor sporuri de performanta, care se vor ridica la pana la 20% din salariu", a precizat Simion Hancescu.

Grila de salarizare, discutata saptamana trecut la Ministerul Educatiei, propune cresteri de aproape 300% pentru educatorii, invatatorii si profesorii debutanti.

Astfel, daca in prezent salariile debutantilor sunt de 900 de lei brut la educatori si de 1.100 de lei brut la profesori, prin noua grila se ajunge la 2.600 de lei, respectiv 3.300 lei.

"Daca se pastreaza acelasi sistem de impozitare si in 2012, cand ar fi data limita pe care a promis-o guvernul pentru intrarea in vigoare a Legii salarizarii unice, educatorii si invatatorii debutanti fara studii superioare de lunga durata vor primi in mana circa 1.500 de lei, de la 660 lei cat primesc in prezent.

Cel mai mare salariu il vor avea educatorii, invatatorii si profesorii cu gradul I si maximum de vechime. Ei vor ajunge sa ia 3.800 lei in mana, fata de 2.000 cat au acum", explica vicepresedintele FSLI.

Sindicalistii sunt, insa, ingrijorati ca legea nu va putea fi aplicata in trei ani de la intrarea ei in vigoare in 2010.

"Se prevad majorari semnificative si ma indoiesc ca guvernul va avea acesti bani. Educatia ar trebui sa aiba 8% din PIB pentru majorarile propuse, iar in prezent are efectiv, dupa restructurarea bugetara, circa 4%", spune Hancescu.

#educatie, #grila, #mariri, #salarii, #salarizare, #sporuri , #Stiri Locuri de munca