Ministerul Muncii va modifica doua legi ca sa stimuleze crearea de noi locuri de munca

Miercuri, 30 Septembrie 2009, ora 17:21
2601 citiri
Ministerul Muncii va modifica doua legi ca sa stimuleze crearea de noi locuri de munca

Ministerul Muncii lucreaza la modificarea legii privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si a legii privind ucenicia la locul de munca,in sensul simplificarii modului de implementare a masurilor de stimulare a ocuparii si reducerii obligatiilor angajatorilor, informeaza NewsIn.

"Dorim sa flexibilizam modul de implementare a masurilor de stimulare a ocuparii si sa reducem obligatiile prevazute pentru angajatorii care incadreaza someri sau alte grupuri tinta, precum si introducerea recunoasterii si certificarii competentelor profesionale ca masura de stimulare a ocuparii. Modificarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca are termen de definitivare luna noiembrie 2009", a declarat, miercuri, Tania Grigore, director in cadrul Ministerului Muncii.

Oficialul ministerului sustine ca, tot pana la acea data, institutia vrea sa modifice si Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, in sensul "cresterii atractivitatii acestei rute de formare si inserare pe piata muncii, a simplificarii conditiilor de autorizare si atestare a maistrului de ucenicie si angajatorilor si pentru asigurarea accesului tinerilor si altor categorii de persoane expuse riscului de a deveni someri la schema de ucenicie (eliminarea limitelor de varsta a beneficiarilor)".

Reprezentantii ministerului isi propun, totodata, modificarea cadrului legislativ privind formarea profesionala continua, prin "adaptarea legislatiei la conditiile si nevoile actuale ale pietei muncii, asigurarea coerentei cu politicile de educatie si pentru cresterea calitatii programelor de formare profesionala continua".

Data limita pentru definitivarea acestui proiect este luna decembrie a acestui an, a adaugat Tania Grigore.

Ministerul Muncii doreste, de asemenea, sa dezvolte proiecte finantate prin Fondul Social European in domeniul fortei de munca pentru promovarea mobilitatii ocupationale a persoanelor din mediul rural cu scopul de a scadea nivelul dependentei de agricultura de subzistenta si "pentru dezvoltarea unui nou cadru strategic in domeniul ocuparii fortei de munca pentru perioada post 2010".

Tania Grigore a mai anuntat ca Ministerul Muncii isi propune realizarea unei platforme comune intre guvern si partenerii sociali de dialog pentru a stimula "invatarea pe intreg parcursul vietii si pentru a creste gradul de flexibilizare a pietei muncii, concomitent cu masuri de securizare a ocuparii si formarii fortei de munca".

"Documentul va contine obiective si directii de actiune asumate de toti partenerii de dialog pe termen scurt si mediu", a mai spus oficialul Ministerului Muncii.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat miercuri ca masurile luate in primele opt luni ale acestui an au dus la incadrarea in munca a 208.437 de persoane.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creare, #formare, #legi, #locuri, #munca, #profesionala, #somaj, #ucenicie , #Stiri Locuri de munca