Modificarile din Codul Muncii, un esec pentru Romania - Studiu Organizatia Internationala a Muncii

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 16:45
2361 citiri
Modificarile din Codul Muncii, un esec pentru Romania - Studiu Organizatia Internationala a Muncii

Numarul contractelor colective de munca inregistrate la nivel de unitate in Romania s-a redus la aproximativ jumatate si - pe ansamblu - noile contracte incheiate confera salariatilor o protectie inferioara, in comparatie cu cele incheiate inainte de reformele legislative produse in anul 2011, reiese dintr-un studiu initiat de Organizatia Internationala a Muncii (OIM) .

Studiul cuprinde de fapt o analiza a reformelor legislative intervenite in anul 2011, in principal prin Legea nr. 40/2011, de modificare a Codului muncii, si prin Legea dialogului social nr. 62/2011.

"Prin modificarea Codului muncii a fost inlaturat contractul colectiv de munca unic la nivel national, inregistrandu-se in paralel o descrestere a numarului de contracte colective de munca. Sub imperiul legislatiei actuale, a fost depus la Ministerul Muncii un singur contract colectiv de munca la nivel de sector (invatamant preuniversitar) si sapte contracte noi la nivel de grup de unitati. Numarul de contracte colective de munca inregistrate la nivel de unitate s-a redus la aproximativ jumatate", reiese din studiul amintit.

Potrivit documentului citat, noile contracte colective incheiate confera salariatilor o protectie inferioara, in comparatie cu contractele incheiate inainte de reformele legislative produse in anul 2011.

"Pentru perioada crizei economice, se constata o scadere a proportiilor salariilor, concomitent cu o crestere a excedentului brut de exploatare. In concluzie, criza economica a fost absorbita in special de catre salariati si de veniturile acestora", se mai spune in studiul OIM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#modificari codul muncii, #studiu modificari Codul Muncii , #Stiri Locuri de munca