MTI: Persoanele disponibilizate vor primi un venit lunar de completare

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 09:41
3115 citiri
MTI: Persoanele disponibilizate vor primi un venit lunar de completare

Persoanele care vor fi concediate in domeniul feroviar vor beneficia, in afara de indemnizatia de somaj, de o suma egala cu de 2 ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a facut concedierea, plus un venit lunar de completare timp de 20-24 luni, informeaza NewsIn.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a comunicat marti seara ca a initiat Ordonanta Guvernului privind masurile pentru diminuarea consecintelor restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat din domeniul feroviar.

Astfel, proiectul prevede ca persoanele concediate colectiv in conditiile prezentului proiect de ordonanta beneficiaza, in functie de perioada lucrata in sistemul feroviar la plati compensatorii.

Prin urmare, la data incetarii contractului individual de munca, ca urmare a concedierii colective, persoanele disponibilizate vor beneficia de o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica.

De asemenea, va primi, pe langa indemnizatia de somaj, de un venit lunar de completare, care se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.

Potrivit MTI, venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate in conditiile prezentei ordonante, dupa cum urmeaza: 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca de pana la 15 ani; 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani; 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.

"Dupa expirarea perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, persoanele concediate in conditiile prezentei ordonante beneficiaza, pana la incheierea perioadei prevazute, de un venit lunar de completare egal cu salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica", potrivit proiectului Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Persoanele care vor beneficia de venitul lunar de completare sunt obligate sa se prezinte lunar, pe baza programarii, sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca.

De asemenea, in proiect se specifica ca pot beneficia de prevederile prezentei ordonante numai persoanele care au incheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu societatile prevazute cu cel putin 12 luni inainte de data concedierii.

Nu beneficiaza de venit lunar de completare persoanele care nu indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru stabilirea indemnizatiei de somaj.

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#disponibilizari, # venit, # indemnizatie, # somaj, # salarii compensatorii , #Stiri Locuri de munca