Notarii spun ca onorariile lor nu sunt mari si ca se inscriu in media europeana

Luni, 02 Noiembrie 2009, ora 10:18
1477 citiri
Notarii spun ca onorariile lor nu sunt mari si ca se inscriu in media europeana

Un raport al Consiliului Concurentei arata ca romanii platesc taxe notariale mult mai mari decat in celelalte state europene.

Studiul Consiliului Concurentei arata ca la o tranzactie imobiliara in valoare de 100.000 de euro fara ipoteca, romanii platesc aproape 9.000 de euro, din care cea mai mare parte, adica 5.000 de euro, este comisionul cedat intermediarului tranzactiei, adica agentiei imobiliare.

"Este aproape imposibil de a ghici modul de calcul cu care s-a operat, niciuna dintre statisticile prezentate neputand conduce la un asemenea rezultat, posibil doar prin ignorarea unor aspecte sau prin amestecarea, voita, a criteriilor", se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

Reprezentantii Uniunii mai spun ca onorariile notariale din Romania se inscriu in media europeana, in timp ce serviciile pentru care sunt percepute sunt incomparabil mai complexe, ele acoperind aproximativ 70% din activitatea de cadastru, care amplifica cel mai mult costurile tranzactiilor imobiliare.

"Piata notariala este una dintre cele mai inchise din Romania. Situatia in Romania este mult mai grava decat in Uniunea Europeana, unde exista de asemenea preocupare pentru acest sector", a declarat joia trecuta Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. 

 

#Piata notariala, # onorarii, # tranzactii, # taxe , #Stiri Locuri de munca