Noul job: Cum sa nu te lasi coplesit de stresul schimbarii

Vineri, 24 Decembrie 2010, ora 13:39
2399 citiri
Noul job: Cum sa nu te lasi coplesit de stresul schimbarii

Odata ce ai acceptat oferta pentru un nou job trebuie sa gasesti solutii prin care schimbarea sa iti afecteze cat mai putin viata privata. Acum trebuie sa te obisnuiesti cu noul traseu si noul program de lucru, sa te imprietenesti cu colegii, sa te adaptezi cu noul sef, iar pentru asta trebuie sa te pregatesti din timp, potrivit Monster.com. 

De la orele in care esti liber la deciziile casnice, aproape toate evenimentele din urmatoarea perioada vor fi influentate de noul tau program, spun specialistii.

Obisnuieste-te cu noul program, din timp

Cu cateva zile inainte de a incepe noul job, analizeaza obligatiile tale in afara serviciului si alcatuieste o lista cu cele pe care le poti “delega” celor care au deja un program stabil.

In acest moment este recomandat sa ceri ajutorul, chiar daca ti se pare dificil, mai ales dupa o perioada in care nu ai avut un job sau ai fost liber profesionist.

Fa un drum pana la noul job pentru a te obisnui cu traseul si punctele de reper, gaseste locatiile in care ai putea sa mananci in pauza de masa sau dupa program.

Chiar si micile ajustari precum setarea butonului de apelare rapida la telefon sau pregatirea micului dejun de seara te pot ajuta sa reduci stresul si sa te concentrezi mai bine in prima perioada, la noul job.

Orice schimbare presupune revizuirea prioritatilor

Daca ai avut un program mai lejer in ultima vreme, cunoscutii ar putea avea aceleasi asteptari in ceea ce priveste disponibilitatea ta.

Asteptarile lor nu sunt total neindreptatite, iar datoria ta este sa iti indeplinesti atat sarcinile profesionale zilnice, cat si rolul din viata sociala, de aceea specialistii te sfatuiesc sa iti pregatesti cu atentie fiecare actiune, din timp.

Rezerva-ti din timp un weekend la munte. Astfel te asiguri ca desi nu poti primi prea curand un concediu, te vei putea relaxa cu cei dragi si ai putea profita chiar si de o oferta  turistica buna.

Intalneste-te cu prietenii vechi pe care nu i-ai mai vazut de mult si comunica-le schimbarea si noul tau program.

Evolueaza in cadrul noului job

Schimbarea profesionala nu te asigura neaparat ca situatia ta va fi mai buna si in mare parte lucrurile depind de tine, spun specialistii.

Mai mult decat atat, evocarea zilelor petrecute la fostul loc de munca, distanta mai mica de acasa pana acolo sau usurinta cu care indeplineai sarcinile nu isi mai au rostul acum.

Daca te uiti mereu inapoi si compari lucrurile cu ce s-a intamplat intr-un alt loc si in alta perioada, schimbarea nu va fi niciodata completa, sunt de parere expertii.

Companiile cauta oameni care privesc in perspectiva si contribuie activ la schimbarile din organizatie, de aceea ar trebui sa faci un efort sa accepti noua situatie si sa profiti la maxim de sansa pe care un nou job ti-o ofera pentru a evolua in cariera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#job, #profesionala, #schimbare, #stres , #Stiri Locuri de munca