Occidentul ne momeste medicii

Luni, 11 Mai 2009, ora 12:11
1871 citiri
Occidentul ne momeste medicii

Specialistii romani in medicina aleg strainatatea pentru venituri de mii de euro. Criza economica nu opreste exodul medicilor romani in tarile europene. Momiti cu salarii de mii de euro, tinerii onoreaza toate ofertele angajatorilor straini.

Medicii romani au aplicat pentru toate ofertele prezentate de companiile straine la targurile de joburi de la sfarsitul saptamanii trecute. Atrasi de salarii mari si de conditii mai bune de munca, tinerii sustin ca in spitalele din Marea Britanie, Franta sau din Germania se pot implini profesional.

Motivele invocate de ei pentru plecarea in strainatate au fost salariile mici cu care sunt platiti in Romania si slaba dotare cu aparatura medicala din spitale.

"Un medic de familie in Franta primeste 5.000 de euro", spune Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Acesta arata ca ultimul sondaj facut printre medicii rezidenti releva ca 60% din acestia vor sa plece.

Cristian Colibaba are 25 de ani si este medic rezident in anul I la medicina de familie in Cluj-Napoca. Spune ca munceste, dupa sase ani de facultate, pentru un salariu de circa 800 de lei. "Nu-ti permiti nimic, chiria si doar atat. Eu as vrea alta specializare, sper sa intru anul acesta la chirurgie, si apoi ma gandesc daca sa plec", spune Cristian.

"Alta posibilitate decat sa plec nu exista"


Ramona Boja este rezidenta in anul IV la Radiologie in Cluj-Napoca. "Sunt foarte dezamagita de situatia de la noi, de lipsa aparaturii din spitale si de salariile pe care le primim. Eu am avut ultimul salariu de 1.200 de lei, dar de un an sunt in concediu de maternitate si primesc 600 de lei. Cu banii acestia este greu sa traiesti si sa cresti un copil", spune Ramona.

Salarii intre 15 si 65 de lire pe ora in Anglia

Ofertele firmelor de recrutare le dau posibiliateta tinerilor interesati de lucrul in Marea Britanie sa munceasca de la cateva zile la un an. Salariile incep de la 15 lire pe ora si pot ajunge la 65 de lire pentru medicii specialisti, mai mult decat castiga un medic englez, care obtine 40 de lire pe ora. Salariile primite in spitalele din strainatate pornesc de la 1.200 de euro si pot ajunge pana la 10.000 de euro. 

Deficitul de medici a crescut de la an la an. Un studiu privind situatia fortei de munca din sistemul sanitar romanesc, realizat in 2008 de Federatia "Solidaritatea Sanitara" din Romania arata ca in 11,4% din spitale exista un deficit sever de personal, iar in 54% unul mediu.

O analiza recenta a Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca Romania ocupa locul 31 din 33 de tari in privinta densitatii medicilor. Daca in tarile europene exista patru medici la o mie de pacienti, in Romania raportul dintre medici si pacienti este de unu la o mie.

#aparatura, #criza, #economica, #euro, #medicala, #medici, #occident, #salarii , #Stiri Locuri de munca