Oprea: Pensiile militare sub 3.000 de lei cresc, dupa recalculare

Joi, 31 Martie 2011, ora 23:12
3520 citiri
Oprea: Pensiile militare sub 3.000 de lei cresc, dupa recalculare

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a discutat joi cu toti comandantii de unitati din Armata despre majorarea bugetului apararii, din 2012, la 2,38% din PIB si despre pensiile militare, informeaza MApN, care mentioeaza ca peste 80% din pensiile pana la 3.000 lei aflate nu scad in urma revizuirii, potrivit Mediafax. 

Ministrul Oprea s-a intalnit joi cu toti comandantii de unitati si mari unitati din Armata Romaniei, intr-o sedinta de lucru organizata la sediul MApN.

La intalnire au participat seful Statului Major General, general-maior Stefan Danila, precum si sefi ai unor structuri centrale, informeaza Ministerul.

Oprea a dorit sa salute, prin intermediul comandantilor, intregul personal militar si civil care isi desfasoara activitatea in Statul Major General, in categoriile de forte, in comandamentele, marile unitati si unitatile subordonate, si a transmis, in numele echipei de conducere a ministerului, multumiri pentru modul "demn si profesionist" in care acestia si-au facut si isi fac datoria.

"Purtam grija fiecaruia dintre dumneavoastra, pentru ca fiecare om, indiferent de grad si functie, este in sine o resursa valoroasa, pe care Armata si Tara conteaza", a declarat ministrul, citat intr-un comunicat remis MEDIAFAX.

Oprea a subliniat faptul ca Armata Romaniei isi indeplineste angajamentele asumate in plan international si desfasoara misiunile de instruire pe teritoriul national, chiar in contextul in care, din cauza crizei economico-financiare internationale, bugetul armatei a fost, in anul 2010, unul de avarie.

"Am reusit, cu inteligenta, cu pricepere si determinare - si este meritul dumneavoastra si al muncii in echipa promovata la toate esaloanele ministerului - sa ne administram eficient resursele si sa putem spune ca avem si multe rezultate cu care ne putem mandri", a spus ministrul, potrivit comunicatului.

"In ceea ce priveste resursele viitoare ale Armatei, ministrul le-a vorbit comandantilor cu privire la demersurile intreprinse pentru ca bugetul Ministerului Apararii Nationale sa fie majorat, incepand din anul 2012, la 2,38% din Produsul Intern Brut, potrivit angajamentului sau, asumat la preluarea mandatului, ca la iesirea din criza economica bugetul Apararii sa se situeze la acest nivel.

Ministrul Gabriel Oprea a reiterat faptul ca prioritatea mandatului sau la conducerea MApN o reprezinta personalul ministerului: «Mai ales in aceste conditii dificile, de criza mondiala, nu trebuie sa uitam ca oamenii au nevoie de respect, de o perspectiva clara in cariera si de siguranta locului de munca»", se arata in comunicat.

In cadrul intalnirii au fost trecute in revista initiativele intreprinse de minister pentru imbunatatirea cadrului legislativ in care isi desfasoara activitatea personalul MApN, cu accent pe modificarile aduse Statutului soldatilor si gradatilor voluntari, care pot fi mentinuti acum in sistem pana la varsta de 45 de ani, beneficiind, de anul trecut, si de un statut similar cu al subofiterilor si ofiterilor sub comanda carora actioneaza in tara si in teatrele de operatii, dar si masurile concrete luate pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale personalului, cum ar fi cele 9.500 de locuinte care vor fi construite in regim ANL pentru tinerii militari, precizeaza ministerul.

"Ministrul Apararii s-a referit si la procesul de revizuire a pensiilor militare, aratand ca, prin masurile ferme luate pentru toate insitutiile din sistemul de securitate nationala, s-a reusit indeplinirea obiectivului stabilit, acela ca nicio pensie de pana la 3.000 de lei, rezultata in urma unei cariere militare complete, sa nu scada dupa revizuire.

Prin metodologia aplicata in procesul de revizuire s-a realizat chiar mai mult, datele reale aratand ca peste 80% din numarul total de pensii pana la 3.000 de lei aflate in plata nu scad in urma revizuirii, ci chiar inregistreaza cresteri", se arata in comunicat.

Oprea a cerut cresterea gradului de disciplina a personalului militar

Ministrul Gabriel Oprea le-a cerut comandantilor de unitati si mari unitati sa ia toate masurile posibile astfel incat pentru cresterea gradului de disciplina al personalului.

Oprea i-a asigurat pe ofiterii si generalii comandanti ca pot transmite subordonatilor un mesaj de incredere pentru viitor: "Avem tot sprijinul presedintelui Romaniei si al premierului pentru ne putea indeplini misiunile si obiectivele de instruire prevazute - atat la nivelul subunitatilor, unitatilor, marilor unitati, categoriilor de forte si al comandamentelor, cat si la nivel intrunit", a spus Oprea.

MApN precizeaza ca, declarandu-se increzator in determinarea si in puterea de munca a ofiterilor si generalilor aflati la comanda unitatilor si marilor unitati, ministrul Apararii i-a asigurat ca le va fi in continuare "un camarad, un partener care ii va sprijini si va pune umarul pentru ca Armata Romaniei sa-si indeplineasca misiunea deosebit de importanta incredintata, prin Constitutie, de popor".

"Ca ministru al Apararii Nationale, am datoria de a reprezenta pe fiecare dintre dumneavoastra.

Juramantul militar nu presupune doar atributii, obligatii si sacrificii din partea militarului. Este, in acelasi timp, o datorie a statului fata de oamenii din Armata Romaniei. Si vreau sa fie respectata aceasta datorie, la fel cum militarii isi respecta juramantul fata de Tara.

Cat timp voi fi ministru, ma voi bate pentru a-mi respecta angajamentele", a declarat in incheierea intalnirii ministrul Gabriel Oprea.

Instanta suprema a decis definitiv, in 7 ianuarie, suspendarea aplicarii HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale politistilor si ale functionarilor din penitenciare, confirmand astfel o sentinta a Curtii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Instanta a apreciat, in motivarea decizie, ca HG 735 discrimineaza beneficiarii pensiilor care nu au depus cereri de recalculare.

ICCJ a precizat ca HG 735/2010 - act administrativ unilateral cu caracter normativ - produce efecte "erga omnes", ca si sentinta contestata cu recurs.

Suspendarea aplicarii HG 735/2010 s-a dispus pana la o hotarare definitiva privind anularea actului normativ.

Legea 119/2010 ale carei norme de aplicare erau incluse in HG 735/2010 a ramas insa valabila, fiind necesara insa o noua ordonanta de urgenta cu o noua metodologie de recalculare a pensiilor militare.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, OUG 1/2011 care reglementeaza metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Decizia de a emite ordonanta a fost luata dupa ce Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionala hotararea privind recalcularea tuturor pensiilor din aparare, ordine publica si siguranta nationala. 

#gabriel oprea, #pensii militare, #recalculare pensii militare, #buget, #mapn , #Stiri Locuri de munca