Pacuraru: Fenomenul migratiei se va mentine in urmatorii 2-3 ani

Luni, 23 Iunie 2008, ora 16:36
2166 citiri
Pacuraru: Fenomenul migratiei se va mentine in urmatorii 2-3 ani

Romania se confrunta in prezent cu o situatie de criza pe piata fortei de munca in urma migratiei acesteia, iar pentru urmatorii 2-3 ani estimarile indica faptul ca acest fenomen isi va pastra amplitudinea, a declarat ministrul Muncii, Paul Pacuraru, la lansarea oficiala a "Studiului Economic asupra Marii Negre si Asiei Centrale" (BSECAO 2008).

Pacuraru a spus ca studiile efectuate au reliefat faptul ca circa o treime din gospodariile din Romania au experimentat migratia pentru munca, iar estimarile neoficiale indica peste doua milioane de romani angajati in strainatate.

De asemenea, conform statisticilor europene, in 2007, romanii de varsta activa aflati pe teritoriul celorlalte state membre ale Uniunii Europene reprezentau 0,3 la suta din totalul populatiei active din UE, doar in Italia si in Spania aceste procente fiind mai semnificative, respectiv 0,8 la suta pentru Italia si 1,8 la suta pentru Spania.

Ministrul Muncii a subliniat, insa, faptul ca mobilitatea lucratorilor aduce beneficii atat pentru tara de origine a muncitorilor, cat si pentru tarile de destinatie, dar si pentru migranti.

Unul dintre beneficiile migratiei, conform lui Pacuraru, a fost scaderea ratei somajului in Romania sub media europeana, respectiv la 4,2 la suta in aprilie 2008.

De asemenea, transferurile valutare ale emigrantilor au crescut de la an la an, un raport al Bancii Mondiale indicand o valoare a remitentelor, la nivelul lui 2007, de aproape 6,8 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, in Romania au inceput sa se resimta dezavantajele migratiei fortei de munca, cel mai afectat fiind sectorul economic, unde din ce in ce mai multi angajatori se afla in dificultate in a-si asigura forta de munca strict necesara desfasurarii activitatii.