Papa ingrijorat de constructia din apropierea catedralei din Bucuresti

Luni, 22 Ianuarie 2007, ora 00:10
1213 citiri

Papa Benedict al XVI-lea si-a exprimat sambata preocuparea privind constructia din apropierea catedralei catolice din Bucuresti si a cerut respect pentru libertatea religioasa, in special pentru catolicii de rit oriental, care au suferit multe decenii in timpul regimului comunist.

Benedict si-a exprimat preocuparea in cadrul discursului de primire a noului ambasador al Romaniei la Sfantul Scaun, tara unde mare majoritate a crestinilor sunt ortodocsi.

Papa a spus ca "nu se poate abtine sa nu-si exprime ingrijorarea". Catedrala Sf. Iosif se afla in centrul unei controverse de anul trecut, cand o companie privata a inceput lucrarile de constructie la o cladire de birouri, in imediata apropiere.

Oficialitati ale Bisericii romano-catolice si organizatii neguvernamentale au sustinut ca ridicarea unei constructii la numai cativa metri de catedrala veche de 130 de ani va subrezi structura catedralei. Au avut loc mai multe mici proteste si au fost redactate petitii de catre catolici si altii care considera catedrala drept un reper important.

Benedict a notat ca arhiepiscopul Bucurestiului a facut numeroase apeluri la autoritatile guvernamentale "sa pastreze patrimoniul istoric pe care il constituie (catedrala) si valorile credintei pe care le reprezinta".

El si-a exprimat bucuria fata de ceea ce a calificat drept progresele realizate in eforturile guvernului privind "abordarea delicata" a restituirii proprietatilor bisericesti confiscate in vremurile comuniste trecute din Romania si a spus ca spera ca libertatea religioasa va fi deplin respectata, in special privind catolicii de rit oriental.

Aproximativ 2.500 de biserici au fost confiscate in Romania in 1948 si catolicii de rit oriental, care respecta ritualul ortodox dar sunt credinciosi Vaticanului, au fost vizati de o interdictie. Interdictia a fost ridicata dupa revolta anticomunista din 1989, dar majoritatea bisericilor nu au fost retrocedate.

Papa a mai spus ca spera ca Romania, care a aderat anul acesta la UE, isi poate "redescoperi un nou impuls politic, cultural si spiritual, capabil sa edifice un viitor promitator pentru noile generatii".

Rador