Paradoxul pietei muncii: avem deficit, dar si forta de munca nefolosita

Marti, 21 Iunie 2011, ora 22:59
2722 citiri
Paradoxul pietei muncii: avem deficit, dar si forta de munca nefolosita

Piata muncii in Romania este intr-un fel paradoxala, intrucat are un deficit de forta de munca, dar si un rezervor urias in mediul rural pe care insa nu-l foloseste, a declarat, marti, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, potrivit Mediafax. 

Lazaroiu a precizat ca, daca in mediul urban gradul de ocupare este mult mai mare, in rural exista o masa amorfa care nu este in niciun fel angajata pe piata muncii, dar care reprezinta un potential urias pentru rata ocuparii.

El a a spus ca somajul inregistrat oficial in Romania nu este spectaculos de mare, tara noastra fiind printre cele cu cea mai mica rata a somajului.

"Nu somajul inregistrat ne ingrijoreaza. Avem o rata a subocuparii mult prea extinsa, dar si o subutilizare a fortei de munca.

Pentru rural, cel mai la indemana ar fi fost sa avem acele intreprinderi mici si mijlocii care sa se ocupe de procesarea produselor agricole", a sustinut ministrul Muncii.

Acesta a explicat ca daca ar exista astfel de modalitati de procesare s-ar absorbi mare parte din forta de munca din rural.

"Rata ocuparii trebuie crescuta prin scoaterea fortei de munca neutilizate", a mentionat Lazaroiu. Potrivit acestuia, prin aplicarea noului Cod al Muncii, au fost deja inregistrate efecte pozitive, el estimand ca la sfarsitul acestei saptamani s-ar putea ajunge la circa 500.000 de noi contracte de munca inregistrate dupa intrarea in vigoare a legii.

"Noi nu credem ca oameni care nu munceau s-au angajat acum. Noile contracte provin din munca la negru", a mai spus ministrul Muncii.

Intr-un interviu acordat, luni, MEDIAFAX, Sebastian Lazoriu a sustinut ca noile contracte au fost inregistrate dupa ce munca la negru a iesit la suprafata. 

#piata muncii, #sebastian lazaroiu, #angajati, #forta munca, #somaj , #Stiri Locuri de munca