Partenerul de afaceri: Cand alegerea este egala cu profitul

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 15:52
2790 citiri
Partenerul de afaceri: Cand alegerea este egala cu profitul

Succesul parteneriatului in afaceri este puternic influentat de latura umana si capacitatea de a relationa a oamenilor implicati. Ipostaza de partener, ca si in viata personala, este una delicata: trebuie sa contribui in mod egal in efortul de a atinge obiectivele, trebuie sa fii dispus sa te cunosti pe tine insuti, sa intelegi ca fiecare om are stilul lui de a munci, dar si sa consitentizezi iminenta sfarsitului. 

Iata o perspectiva mai aprofundata asupra modalitatilor prin care te asiguri ca iti construiesti un parteneriat exceptie in business, oferita de trainerul Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest, pentru Bloombiz.ro.

Alege omul potrivit

Inainte de a decide sa iti alegi un partener de afaceri, trebuie sa cantaresti bine avantajele si dezavantajele unui astfel de parteneriat si sa iei in considerare avantajele posibilitatii de a avea un simplu angajat ca “mana ta dreapta”, te sfatuieste trainerul.

Daca ai ales totusi un co-actionar pentru afacerea ta, asigura-te ca va completati reciproc, ca aveti aceleasi obiective si ca impartasiti aceleasi valori.

Stabileste inca de la inceput durata “de viata” a parteneriatului, astfel incat sa eviti situatia in care dezbinarea parteneriatului iti distruge intreaga munca depusa pana acum.

“Daca stiu ca afacerea in care sunt sau initiativele pe care doresc sa le urmaresc, imi aduc rezultate intr-un timp mai lung, ajung la maturitate dupa 10 – 15 ani (de exemplu), timp in care vreau sa influentez cultura organizatiei cu valorile mele, va trebui sa caut parteneri care isi doresc acelasi lucru”, a declarat Viorel Panaite pentru Bloombiz.

Cel mai bun parteneriat: cel in care “planuiesti” din timp sfarsitul

Putini sunt cei care au abilitatea de a comunica parteneruli de la inceput care sunt asteptarile la care nu vor renunta niciodata, care sunt cele negociabile, cand si cum monitorizaeaza evolutia valorii contributiei in timp, ce implicatii stabilesc de la inceput daca lucrurile nu merg asa cum a fost stabilit.

Trainerul vorbeste despre un lucru mai putin cunoscut de cei care intra in parteneriate: “ la despartire 50% din 100 lei vor face mai putin de 50 lei. De aceea sunt conflicte atat de multe la divorturi sau cand un partener doreste sa iasa din actionariat. Pentru ca, intr-un parteneriat care functioneaza bine 0,5+0,5 inseamna mai mult de 1, iar la despartire 0,5+0,5 inseamna mai putin de 1”.

Ce inseamna parteneriatul de calitate in afacere

Viorel Panaite, Managing Partner Human Invest face o comparatie intre efectele unui parteneriat de afaceri asupra businessului si efectele unui mariaj asupra calitatii vietii intr-o familie.

Astfel, intr-un parteneriat de calitate exista intotdeauna intelegere, exista asumarea raspunderii , dar si spatiul necesar ca fiecare sa se desfasoare natural si sa invete din greseli.

Esecurile in afaceri, egale cu numarul divorturilor, in orice tara

Romanii mai au multe de invatat despre etica unei relatii de parteneriat, atat in business cat si in viata personala.

Trainerul Human Invest merge mai departe cu rationamentul si afirma ca “intr-o tara, numarul de parteneriate nereusite din business este apropiat de numarul de casatorii nereusite (…)”.

“Cred insa ca aspectele care definesc o cultura a parteneriatului dintr-un anumit spatiu geografic se reflecta in toate dimensiunile lui: patron de club de fotbal si antrenor, sot si sotie, parinte si copil, manager si subordonat, guvern si parlament, furnizor si client, etc”, adauga Viorel Panaite.

#partener de afaceri, #partener de exceptie, #parteneriat, #parteneriat business , #Stiri Locuri de munca