Pastreaza-ti jobul - ghid de supravietuire

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 10:18
2059 citiri
Pastreaza-ti jobul - ghid de supravietuire

In fiecare zi, tot mai multi angajati isi pierd slujbele. In Statele Unite, aproximativ jumatate dintre angajatori au facut disponibilizari anul trecut, potrivit unui studiu realizat de Society for Human Resource Management, in timp ce anul acesta 60% intentioneaza sa reduca personalul.

Challenger Gray & Christmas, firma din Chicago, SUA, care urmareste atent statisticile legate de disponibilizari, prezice inca 1 milion de joburi pierdute in 2009 si spune ca e posibil ca piata muncii sa nu-si revina mai devreme de 2011.

In acelasi timp, numarul angajatorilor americani care planuiau sa reduca costurile prin inghetarea salariilor a crescut de la 4%, in octombrie anul trecut, la 13%, in decembrie.

Daca restructurarile si viitorul profesional incetosat au reusit sa te rascoleasca, incearca sa controlezi lucrurile care-ti stau in putere. Iata cum.

Cheia obtinerii controlului asupra situatiei de criza este, in primul rand, sa intelegi ce iti sta in putere si ce nu.

Chiar si atunci cand lucrurile sunt cu adevarat dificile, detii mai mult control decat crezi. De exemplu, ai in continuare clienti. Ai in continuare ocazia sa schimbi ceva, in fiecare zi. Este important, pentru propria supravietuire, sa faci tot ce poti – si nu sa te retragi intr-un colt, asteptand sa cada drobul de sare.

1. Creeaza succese pentru tine
Nu trebuie sa fie succese cutremuratoare. Este suficient sa ajungi sa faci sport atunci cand nu ai nici un chef. Cand este multa negativitate in jur, trebuie sa gasesti modalitati de a avea succes.

2. Stabileste-ti obiective de 30 si de 60 de zile
Impartaseste-le sefului tau si apoi, pe masura ce te aproprii de tintele tale, anunta, de asemenea, noutatile. Nu numai ca progresul masurabil te va tine pe linia de plutire si iti va stimula creativitatea, dar, in termeni practici, si seful tau trebuie sa stie ce realizeaza departamentul sau.

3. Atentie la atitudine
Oamenii lucreaza mai greu atunci cand sunt inconjurati de atitudini pesimiste.

4. Nu pierde legatura cu oamenii care conteaza

Oamenii vorbesc mereu de networking, insa nu se angajeaza activ in contruirea relatiilor. Noteaza-ti numele a cinci persoane cu care vrei sa pastrezi legatura, apoi concepe un plan care sa stipuleze cum vei realiza acest lucru, fie ca e vorba de o masa in oras sau doar un telefon. Intotdeauna sa aduci ceva valoros in discutie, chiar daca este vorba doar de o informatie poate minora sau de numele unei persoane folositoare.

5. Fii la curent, instruieste-te
Inscrie-te la un curs, citeste o carte, fii la curent cu publicatiile din domeniu. Trebuie sa fii mereu informat cu privire la lucrurile care se intampla in domeniul tau.

6. Asigura-te ca lucrezi pentru obiectivele importante ale organizatiei
Incearca sa preiei cat de multe responsabilitati poti, mai ales sarcinile pe care nimeni altcineva nu le vrea. La un moment dat, invata pe altcineva cum sa faca treaba suplimentara pe care ti-ai asumat-o tu. Altfel, nu vei mai avea niciodata parte de o vacanta.

7. Momentan, uita de echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Sa ai timp pentru interesele personale era p preocupare majora atunci cand economia era stabila. Acum e timpul sa renunti la aceasta idee, daca vrei sa-ti pastrezi jobul. Trebuie sa te concentrezi sa faci tot ce poti pentru a deveni indispensabil.

8. Analizeaza-ti finantele

Ai resursele necesare pentru a-ti asigura traiul pe o perioada de 7-8 luni, poate chiar mai mult, in timp ce cauti o noua slujba? Daca nu, e momentul sa iti reduci cheltuielile si sa te tii de un buget bine stabilit.

9. Niciodata sa nu vorbesti de rau pe nimeni

Daca nu poti avea o atitudine pozitiva fata de cineva de la locul de munca, fii neutru. Intr-o viitoare reorganizare, persoana pe care ai bodoganit-o ar putea fi noul tau sef. Iar in acest caz, ghiceste cine este cel care isi va pierde primul jobul.

10. Tine minte, in economia zilelor noastre, tu esti produsul

Asadar, ai grija de tine. Odihneste-te suficient, mananca bine si fa-ti timp sa faci miscare de cateva ori pe saptamana. In conditiile actuale de pe piata de munca, vei avea nevoie de multa incredere in tine. Invata sa o construiesti.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#angajat, #disponibilizari, #job , #Stiri Locuri de munca