Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patronatele ar accepta un salariu minim de peste 650 lei

Patronatele ar accepta un salariu minim de peste 650 lei

Patronatele ar fi de acord cu majorarea salariului minim pe economie peste nivelul de 650 de lei, mergand chiar si pana la 705 lei in 2010, cu conditia inghetarii salariilor din grila de ierarhizare din Contractul colectiv de munca unic la nivel national, a declarat luni presedintele UGIR 1903, informeaza NewsIn.

"Suntem de acord ca salariul minim pe economie sa creasca pana la 650-705 lei, daca aceasta majorare nu va avea ca efect cresterea celorlalte salarii din mediul privat, precum al muncitorilor necalificati, calificati sau a celor cu studii superioare. Dorim inghetarea salariilor acestora pana vom iesi din criza economica", a spus Cezar Coraci.

"O crestere medie a salariilor angajatilor din mediul privat cu 14%, datorata majorarii tuturor salariilor ce sunt legate de salariul minim, ar avea un efect devastator pentru mediul privat", a completat el.


Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru perioada 2007-2010 prevede ca un muncitor necalificat sa aiba un coeficient minim de ierarhizare egal cu un salariu minim pe economie, un muncitor calificat sa castige minimum 1,2 salarii minime, pentru un absolvent de scoala postliceala sa se acorde 1,25 salarii minime, pentru cei care au terminat scoala de maistri - 1,3 salarii minime, absolventii de studii superioare de scurta durata au un coeficient de 1,5, iar personal incadrat pe functii "pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare" primesc minimum 2 salarii minime pe economie.


Coraci a mai afirmat ca in industrie salariul minim negociat la nivel de ramura este de 650 de lei, insa in sectorul IMM-urilor salariile sunt chiar si sub acest prag.


Pe de alta parte, secretarul de stat in ministerul Muncii Valentin Mocanu a precizat ca exista circa 800.000 de angajati in Romania care sunt platiti cu salariul minim, respectiv 600 de lei, iar alti 700.000 castiga 720 lei, respectiv 1,2 salarii minime pe economie.


Mocanu a mentionat ca luni a avut loc o prima intalnire cu sindicatele si cu patronatele in vederea stabilirii salariului minim in plata pentru perioada urmatoare, "in contextul politicilor salariale ce trebuie adoptate pana la integrarea Romaniei in zona euro".


Secretarul de stat a dat asigurari ca la stabilirea salariului minim se va tine cont si de valoarea cosului minim de consum.


Presedintele BNS, Dumitru Costin, a explicat ca in acest moment valoarea cosului minim de consum calculat pentru o familie de salariati este de 1.019 lei, insa a subliniat ca la stabilirea acestuia sunt luate in calcul valori depasite, stabilite in urma cu 20 de ani.


"Nu poti trai cu salariul minim pe economie actual. Am propus Guvernului sa schimbe prioritatile discutiilor. Sa avem in vedere atat politica salariala, cat si cea a taxelor. In acest moment, contributiile la asigurarile sociale sunt foarte mari, avem un sistem de securitate foarte prost construit, iar cota unica a alimentat discrepante uriase in politica salariala din Romania", a afirmat Costin.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1933 ori
Citeste mai multe despreangajati consum cos inghetare minim salariu