Patronii romani, optimisti in privinta angajarilor

Marti, 12 Iunie 2012, ora 08:31
2281 citiri
Patronii romani, optimisti in privinta angajarilor

Angajatorii romani se arata optimisti in ceea ce priveste evolutia pietei muncii si estimeaza ca in trimestrul trei din 2012 ritmul angajarilor va fi stabil, cele mai multe locuri de munca disponible fiind in comert.

Conform unui studiu efectuat de compania Manpower, majoritatea angajatorilor (64%) nu intentioneaza sa faca vreo modificare in ceea ce priveste structura de personal din companiile lor, in timp ce unul din patru angajatori indica o crestere in activitatea de angajare pentru perioada urmatoare.

Nivelul de angajari ramane constant

"In general, angajatorii planuiesc sa-si mentina nivelul actual al fortei de munca in perioada lunilor de vara. Analizand evolutia previziunilor din ultimul an observam o activitate de angajare care continua sa se mentina la un ritm constant", a declarat Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.

"Oamenii de afaceri din comert raporteaza cele mai puternice intentii de angajare, optimismul acestora fiind datorat in mare parte planurilor de extindere pe care le au la nivel local. Previziunile de la noi, printre cele mai optimiste din regiunea EMEA, arata ca, urmatoarele trei luni vor aduce, cel mai probabil, un nou val de oportunitati pentru cei care vor sa se angajeze sau care vor sa-si schimbe locul de munca" a adaugat Petrof.

La nivel regional, angajatorii din sapte dintre cele opt regiuni analizate se asteapta la cresterea volumului de angajari pe parcursul celui de-al treilea trimestru. Angajatorii din Vestul Romaniei raporteaza cele mai puternice perspective de angajare, cu o crestere de 20%. Un trend pozitiv privind angajarile este anticipat atat in regiunea Nord-Vest, cat si in Sud, unde prognoza se ridica la valoarea de 15%.

Angajatorii din Centru anticipeaza un ritm stabil al angajarilor pentru trimestrul trei, cu o crestere de 12%, iar angajatorii din Bucuresti si Ilfov raporteaza planuri de angajare caracterizate de un optimism rezervat, de doar 9%.

Comertul si industria prelucratoare, pe val

O comparatie la nivel de sectoare de activitate - angajatorii din opt dintre cele 10 sectoare de activitate analizate anticipeaza cresteri de personal. Cel mai probabil, piata muncii din comert si industria prelucratoare vor fi caracterizate de un climat activ privind angajarile, conform angajatorilor care raporteaza o crestere de 26%, respectiv 25% a angajarilor.

Progonoza pentru sectorul Constructii, cu un plus de 11%, indica un climat favorabil angajarilor, iar pentru cei din sectorul agricultura, vanatoare, silvicultura si pescuit, cresterea este de 9%, fiind caracterizata de un optimism moderat.

Semne de imbunatatire se intrevad si la nivelul prognozelor pentru sectoarele administratie publica si servicii sociale si hoteluri si restaurante, ambele cu previziuni de crestere cu 8% a numarului de angajati. Singurii care sunt raporteaza perspective negative in ceea ce priveste angajarile sunt cei din industria extractiva, care merg pe o scadere de 3%.

Turcia, Israel si Romania - cele mai optimiste in privinta angajarilor

Cele mai solide planuri de angajare din EMEA se inregistreaza in Turcia, Israel, Romania, Bulgaria, si Norvegia, iar cele mai descurajatoare tendinte privind angajarile se manifesta pentru al doilea trimestru consecutiv in Grecia si Spania.

Prognoza dinamica din Turcia se datoreaza partial optimismului angajatorilor din sectorul administratie publica si servicii sociale, care au primit de curand aprobarea ministerului Muncii de a finanta 34.000 de noi locuri de munca in Guvern, impreuna cu planul agresiv de recrutare derulat in sectorul Educatie.

Totodata, nivelul de optimism al angajatorilor din Germania a suferit o scadere notabila, pe masura ce companii mari, precum Bayer, Opel si Osram, planuiesc sa faca reduceri de personal pe parcursul lunilor ce urmeaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajatori romani, #bursa locuri de munca, #crestere numar angajati, #piata muncii romania , #Stiri Locuri de munca