Patronii: Statul ar trebui sa tina muncitorii in tara

Marti, 12 August 2008, ora 09:49
1825 citiri
Patronii: Statul ar trebui sa tina muncitorii in tara

Pe fondul crizei de forta de munca din Romania, patronii acuza statul ca pregateste muncitori din bugetul pentru somaj, pe care ii trimite ulterior in strainatate.

Autoritatile sustin ca piata muncii este libera si nu pot obliga pe nimeni sa se angajeze in Romania, dar si ca numarul celor care pleaca la munca prin agentia de stat s-a diminuat mult in ultimii doi ani, iar de la anul, aceasta practica ar putea sa dispara.

In urma cu cativa ani, pe fondul unei rate ridicate a somajului si a dorintei cat mai multor romani de a lucra in strainatate, Guvernul a infiintat o institutie de recrutare si plasare a muncitorilor peste granite si a incheiat acorduri de colaborare in domeniul muncii cu cateva state europene. In prezent, cand Romania se confrunta cu un deficit tot mai pronuntat de muncitori, patronii reclama aceasta activitate a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) si sustin ca face concurenta firmelor private.


"Din banii nostri, pe care ii dam la bugetul pentru somaj, statul formeaza si exporta, in acelasi timp, forta de munca. Este anormal ca statul sa califice gratuit somerii si dupa aceea sa-i trimita in strainatate", a explicat pentru Business Standard Roxana Prodan, presedinte al Federatiei ACORD, care reuneste firme de recrutare si plasare forta de munca.


De cealalta parte, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a precizat pentru Business Standard ca ANOFM nu poate renunta la plasarea de forta de munca in strainatate, pentru ca Romania are incheiate acorduri cu cateva tari, iar rezilierea acestora ar putea atrage probleme diplomatice. Pacuraru a mai spus ca, din 2009, odata ce masurile tranzitorii vor fi ridicate de statele care le-au impus in 2007, aceste acorduri nu vor mai fi aplicabile.

"Daca primim cereri din statele cu care avem acorduri, nu le putem ignora. In ultimul timp insa, din ce in ce mai putini muncitori au plecat prin ANOFM, fie pentru ca multi pleaca pe cont propriu, fie prin contracte nominale", a explicat Liliana Bogdan, director in cadrul ANOFM.


Potrivit ANOFM, in 2007, peste 37.000 de romani au plecat la munca in strainatate prin agentie, cu peste 30% mai putin decat in anul precedent. In primul trimestru al acestui an, numarul celor plecati prin agentia de stat a fost de 9.500 de persoane.


Referitor la cursurile de calificare pentru someri, organizate gratuit de ANOFM, reprezentantii institutiei sustin ca nu le pot impune acestora unde sa se angajeze. In primul semestru al anului, ANOFM a organizat cursuri pentru 23.000 de persoane, suma alocata pentru intreg anul fiind de 44.639.000 de lei (12.754.000 euro).