Pensii private: contributia ar putea creste la 8%, pana in 2016

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 13:46
1900 citiri
Pensii private: contributia ar putea creste la 8%, pana in 2016

Nivelul contributiilor la fondurile de pensii private obligatorii ar putea sa creasca la 8% din venitul brut al participantilor pana in 2016, fata de 6% cat era prevazut anterior, potrivit unui proiect de modificare a legii 411/2004, care va intra in dezbatere publica la inceputul lui 2011, potrivit Newsin. 

In programul initial, nivelul cotributiei la pensiile private obligatorii urma sa se majoreze cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, incepand din 2009, pana ce ajunge la 6% din salariul brut al participantilor intr-un interval de opt ani, respectiv 2016.

"Am elaborat un proiect de modificare a legii 411 privind aceste contributii, care va intra in dezbatere publica cel tarziu la inceputul anului viitor. Dorim ca pana in 2016 sa ajungem la un nivel al contributiilor de 8% la pilonul II.

Credem ca trebuie sa se ajunga in viitor la 10%, dar trebuie facuti primii pasi care sa arate ca poate fi acoperit deficitul creat", a declarat Mircea Oancea la Conferinta Nationala de Pensii Private.

El a mentionat ca deficitul ar putea fi acoperit din emisiuni de titluri de stat si sume obtinute din privatizari. Pentru 2011, CSSPP si-a propus un nivel al contributiei de 3% din salariul brut al participantilor, urmand ca avansul anual sa fie de un punct procentual incepand cu 2012, fata de 0,5% cat era prevazut initial.

El sustine ca nivelul contributiilor la pilonul II trebuie "sa creasca accelerat" pentru ca sistemul de pensii private obligatorii sa devina o alternativa la sistemul public de pensii.

Mircea Oancea sustine ca primele pensii private obligatorii ar putea fi platite in 20 de ani. Guvernul a inghetat pentru anul trecut la 2% contributia la pensiile private obligatorii, intarziind schema de majorare treptata a contributiilor inca din al doilea an de la lansarea sistemului.

In acest an, contributia la pilonul II a fost majorata la 2,5%. La finalul primelor noua luni ale acestui an, activele fondurilor de pensii private obligatorii au ajuns la circa 3,89 miliarde lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#2, #contributie, #oblgiatorii, #pensii, #pilonul, #private , #Stiri Locuri de munca