Pensiile de limita de varsta ar putea fi platite de la data indeplinirii conditiilor de pensionare

Miercuri, 27 Mai 2009, ora 18:29
3197 citiri
Pensiile de limita de varsta ar putea fi platite de la data indeplinirii conditiilor de pensionare

Solicitantul sau angajatorul ar putea depune cerere de pensionare pentru limita de varsta cu cel putin 30 zile inainte de data indeplinirii conditiilor, iar pensia ar putea platita de la data indeplinirii conditiilor si a stagiului minim de cotizare, arata un proiect de OUG al Ministerului Muncii.

"Prin promovarea prezentului proiect de act normativ se evita eventualele disfunctionalitati aparute din aplicarea actualelor prevederi legale care nu reglementeaza in mod unitar conditiile incetarii raportului de serviciu, respectiv a raportului de munca si se creeaza posibilitatea obtinerii deciziei de pensionare si a platii drepturilor la data indeplinirii conditiilor pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta", se arata in Nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta.

Cererea de pensionare pentru limita de varsta, impreuna cu actele doveditoare vor fi depuse cu 30 de zile calendaristice la casa teritoriala de pensii in a carei raza teritoriala se afla domiciliul asiguratului, iar pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procura speciala, a tutorelui sau a curatorului acesteia.

Potrivit proiectului de OUG, drepturile de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala se cuvin si se platesc de la data indeplinirii conditiilor de pensionare, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, sau de la data indeplinirii conditiilor de pensionare.

In cazul persoanelor ale caror cereri de pensionare au fost depuse cu depasirea termenului de 30 zile calendaristice drepturile de pensie se cuvin si se platesc de la data depunerii cererii, in cazul pensiei pentru limita de varsta, de la data depunerii cererii, dar nu inainte de data incetarii calitatii de asigurat, in cazul pensiei anticipate si al pensiei anticipate partiale, sau de la data depunerii cererii, in cazul pensiei anticipate si pensiei anticipate partiale.

Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisa de casa teritoriala de pensii, in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii, iar decizia casei teritoriale de pensii se comunica in scris atat persoanei care a solicitat pensionarea, cat si angajatorului in termen de cinci zile de la data emiterii acesteia.

Cererile de pensionare inregistrate pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se vor solutiona conform normelor legale in vigoare la data inregistrarii cererilor, se mai arata in proiectul de act normativ.

Anterior, cererea si actele doveditoare trebuiau depuse de solicitant, angajator sau institutia care plateste drepturile de somaj, in termen de 90 de zile de la data indeplinirii conditiilor de pensionare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#pensii, #proiect, #somaj , #Stiri Locuri de munca