Pensiile militare, recalculate pana in decembrie?

Joi, 27 Ianuarie 2011, ora 23:43
5489 citiri
Pensiile militare, recalculate pana in decembrie?

Procesul de recalculare a pensiilor militare va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an, dar institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari. 

Modificarile sunt prevazute in proiectul de ordonanta de urgenta pentru completarea Legii 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, obtinut de MEDIAFAX.

Pensiile vor fi recalculate prin determinarea stagiilor de cotizare si punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de beneficiari, utilizand algoritmul de calcul prevazut de legislatia in vigoare la data recalcularii.

Pensiile militare recalculate vor putea fi insa revizuite si la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care sa rezulte alte date decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial si perioade suplimentare la vechimea in serviciu.

Drepturile de pensii revizuite se acorda de la 1 ianuarie 2011 daca cererea, impreuna cu actele doveditoare, a fost depusa in termenul general de prescriptie sau de la data intai a lunii urmatoare celei in care cererea a fost depusa la casa de pensii peste acest termen general.

In cazul pensiilor recalculate pentru care pana cel tarziu la 31 decembrie 2011 nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade, la stabilirea punctajului mediu anual va fi utilizat cuantumul soldelor lunare corespunzatoare gradelor militare detinute, a functiei minime corespunzatoate gradului, dar nu mai putin decat salariul mediu brut pe economie.

"Pensiile recalculate pe baza veniturilor lunare individuale realizate pentru intreaga perioada care constituie stagiu de cotizare raman in plata in cuantumul rezultat in urma recalcularii", se arata in document.

Pensiile recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie, ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cele aflate in plata in decembrie 2010, vor fi mentinute la nivelul din decembrie, incepand cu ianuarie 2011, in timp ce pensiile ale caror cuantumuri sunt mai mari decat aceasta limita vor fi mentinute la nivelul rezultat din recalculare.

"Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mari decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata cuantumurile rezultate in urma recalcularii.

Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna ianurie 2011", este stabilit in proiect.

In cazul acestor pensii, pana cel tarziu la 31 decembrie 2011 va fi efectuat un proces de regularizare, in functie de cuantumurile rezultate pe baza veniturilor realizate in stagiul de cotizare.

Pentru personalul trimis in misiune in strainatate, punctajul mediu anual va fi calculat pe baza veniturilor corespunzatoare functiei in care a fost incadrat in tara.

"La determinarea cuantumului pensiei revizuite se foloseste valoarea punctului de pensie valabil la data efectuarii procedurii de revizuire", este specificat in proiect. In perioada 1 aprilie 2001-1 august 2007, punctajelor anuale nu li se aplica plafonarea prevazuta de legislatia privind pensiile din sistemul public in perioada respectiva.

La stabilirea stagiului de cotizare se va avea in vedere vechimea in serviciu valorificata in ultima decizie de pensie pana la data incheierii procesului de recalculare, specificandu-se daca persoana in cauza a fost cadru militar in activitate sau functionar public cu statut special in sistemul militar, daca a indeplinit serviciul militar ca soldat in termen, mobilizat ca rezervist ori s-a aflat in captivitate.

Vor fi stabilite atat perioada de vechima in munca recunoscuta pana la data intrarii in vigoare a Legii 164/2001 privind pensiile militare de stat, cat si perioada in care, anterior acestei legi, au fost urmate cursuri de zi in invatamantul superior, dar cu conditia absolvirii acestora.

Pentru perioadele in care a activat ca soldat in termen, mobilizat ca rezervist ori s-a aflat in captivitate, la stabilirea punctajului mediu anual va fi luat in calcul salariul mediu sau salariul net pe economie din acele perioade.

In cazul pensiilor de invaliditate, stagiul potential acordat la stabilirea drepturilor de pensie se mentine si pentru stabilirea punctajului mediu anual, conform legislatiei valabile la data recalcularii, cu exceptia celor stabilite in baza Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Pensia de urmas va fi calculata procentual din pensia recalculata la care ar fi avut dreptul sustinatorul decedat, mai stabileste proiectul.

In ceea ce priveste perioadele de vechime exprimate in saptamani de cotizare, ca urmarea achitarii contributiei catre fostele case de asigurari, acestea vor fi transformate in stagiu exprimat in ani si luni de cotizare.

In acest caz, pentru determinarea punctajului mediu anual vor fi luate in calcul salariile medii brute pe economie din acele perioade.

Daca din documentatiile de pensionare nu rezulta localizarea saptamanilor de cotizare in cursul anului, acestea vor fi plasate imediat dupa data de 1 aprilie a anului respectiv.

Documentul stabileste in acelasi timp ca pensiile ale caror cuantumuri au fost stabilite prin aplicarea unor hotarari definitive si irevocabile ale instantelor de judecata se recalculeaza potrivit noii metodologii.

Determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele repatriate din Republica Moldova care beneficiaza de astfel de pensii se face prin asimilare.

"Stabilirea pensiei revizuite se face prin decizie emisa de casele de pensii sectoriale din institutiile din sistemul de aparare, care va cuprinde obligatoriu temeiurile de fapt si de drept care au stat la baza revizuirii, precum si termenul in care poate fi introdusa contestatia", este indicat in proiect.

Impotriva deciziilor de pensie revizuita pot fi introduse contestatii in 30 zile de la comunicare, la comisiile de contestatie care functioneaza in ministerele Apararii, Internelor si Serviciului Roman de Informatii.

Deciziile acestor comisii pot fi atacate ulterior in instanta. Pentru revizuirea pensiilor militare, structurile implicate vor fi autorizate sa incheie "contracte de prestari servicii/conventii civile", se mai arata in proiect.

#casa pensii militare, #legea pensii militare, #mapn, #mapn pensii, #pensii militare, #recalculare pensii militare, #pensii militare recalculate , #Stiri Locuri de munca