Pensiile militarilor, diminuate cu pana la 69% prin Legea pensiilor

Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 13:41
3445 citiri
Pensiile militarilor, diminuate cu pana la 69% prin Legea pensiilor

Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, precizeaza, intr-un raspuns la o interpelare, publicat pe site-ul Senatului, ca, potrivit unei simulari facute la sugestia Ministerului Muncii, rezulta ca, in urma aplicarii sistemului unitar de pensii, pensiile militare s-ar reduce cu valori intre 19 si 69%.

"La solicitarea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, prin programul informatic asigurat de Casa Nationala de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, au fost efectuate simulari pentru determinarea cuantumului pensiei in cazul aplicarii metodei de calcul a pensiilor conform noii legi.

Pentru toate situatiile care au fost analizate, cuantumul pensiilor obtinut prin aplicarea prevederilor proiectului de Lege privind sistemul unitar de pensii publice a fost mai mic cu un procentaj cuprins intre 19% si 69% fata de cuantumul pensiilor stabilite conform actualei legislatii", se arata in documentul public transmis Senatului si afisat pe site-ul acestei Camere.

In aceste conditii, dupa cum arata raspunsul transmis de ministrul Oprea la Senat, "vor fi afectate toate pensiile aflate in plata, dar si cele viitoare", iar cuantumul economiilor care s-ar face nu poate fi stabilit.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, la jumatatea lunii martie, ca reprezentanti ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS si SIE intentioneaza sa propuna o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, in cazul in care nu va fi mentinut, in ceea ce priveste aceste categorii, sistemul actual, reglementat prin Legile 164/2001 si 179/2004.

Intentia este de a mentine actualul sistem de pensii pentru militari si politisti fie in mod distinct, prin aplicarea in continuare a Legilor 164/2001 si 179/2004, fie prin initierea unui proiect de lege care sa reglementeze unitar pensiile militare de stat si pensiile de stat ale politistilor, fie prin introducerea unui capitol distinct privind pensiile de stat ale militarilor si politistilor in actualul proiect normativ.

Aproape 9% din pensiile militare, respectiv 7.265 din 81.183 de pensii militare au cuantumul peste 3.001 lei, dintre acestea 209 avand valoarea de peste 5.000 de lei, a comunicat, la 16 februarie, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul Apararii Nationale.

Potrivit Ministerului, pensia militara medie este de aproximativ 1.700 de lei.

Conform datelor transmise de MApN, la nivelul lunii februarie erau platite, lunar, 81.183 de pensii militare. 

Pensia minima este in cuantum de 39 de lei, iar in plafonul cuprins intre 39 si 1.000 de lei figurau in luna februarie 12.942 de pensionari.

Majoritatea beneficiarilor de pensii militare - 45.154 din 81.183 de pensionari militari, respectiv 55,6% - aveau, in luna februarie, pensii cu un cuantum cuprins intre 1.001 si 2.000 de lei, in timp ce 19% dintre pensiile militare, respectiv 15.815 pensii, au un cuantum cuprins intre 2.001 si 3.000 de lei.

Potrivit sursei citate, 6.260 de pensii militare au avut, in luna februarie un cuantum cuprins intre 3.001 lei si 4.000 de lei.

Alte 209 pensii militare au cuantumul peste 5.000 de lei, explica MApN, care preciza ca, dintre acestea, "doua pensii sunt ale fostilor sefi ai Statulul Major General, restul fiind pensii ale magistratilor militari si ale cadrelor militare care au fost detasate in afara MApN".

In prezent, 72% din pensiile militare sunt sub plafonul de 2.000 lei, iar 90,2 % sunt sub 3.000 lei.

In prezent, pensia militara se stabilileste pe baza soldei lunare, care nu cuprinde primele, sporurile, indemnizatiile si premiile acordate in conformitate cu legislatia din domeniul salarizarii, spre deosebire de sistemul public unde aceste drepturi banesti sunt luate in calcul.

Sistemul pensiilor militare de stat din Romania este reglementat de Legea 164 din 2001, fiind un sistem ocupational care se incadreaza in pilonul al II - lea privind schemele ocupationale (profesionale) guvernate de Directiva 86/378/EEC, modificata prin Directiva 97/96/EC, reaminteste MApN. Acest sistem de pensii nu este un sistem contributiv si, conform legii, fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigura de la bugetul de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#legea, #militar, #pensii, #pensiilor , #Stiri Locuri de munca