Pensiile speciale, reduse de la 1 august

Marti, 06 Iulie 2010, ora 16:24
2437 citiri
Pensiile speciale, reduse de la 1 august

Recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale va determina o reducere a cheltuielilor bugetare lunare de aproximativ 21,5 milioane lei pe luna, iar in 2010 se vor face economii de aproape 87 de milioane lei, arata nota de fundamentare a normelor legii 119/2010, publicata de Ministerul Muncii, informeaza NewsIn.

Astfel, vor fi recalculate prin determinarea punctajului mediu anual conform prevederilor Legii nr.19/2000 pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea.

De asemenea, vor fi taiate pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular; pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari; pensiile de serviciu ale deputatilor si senatorilor; pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila si pensiile de serviciu ale personalului Curtii de Conturi.

Reprezentantii Ministerului Muncii sustin ca statul va economisi in acest an prin recalcularea pensiilor speciale 86,897 milioane lei, iar in 2011 economiile facute la bugetul se vor ridica la 260,69 milioane lei. 

Ministerul Muncii precizeaza ca neadoptarea masurilor de reducere a cheltuielilor cu pensiile speciale "ar duce la pierderea acordurilor cu institutiile financiare internationale, cu consecinta crearii unor dezechilibre macroeconomice de natura sa duca la imposibilitatea relansarii economice, precum si la cresterea excesiva a deficitului bugetar".

In plus, Ministerul Muncii anunta ca si pensiile de serviciu "care au fost stabilite in baza unor hotarari definitive si irevocabile ale instantelor de judecata vor fi recalculate potrivit prevederilor Legii nr.119/2010 si ale prezentei hotarari".

La fel se va intampla si cu pensiile de urmas stabilite in conditiile legii speciale, ce se recalculeaza, dupa caz, din: pensia pentru limita de varsta, recalculata conform prevederilor prezentei hotarari; pensia de invaliditate gradul I, recalculata conform prevederilor prezentei hotarari, in cazul in care, la data decesului, sustinatorul era beneficiarul unei pensii de invaliditate de orice grad.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pensii, #speciale, #stat, #economii , #Stiri Locuri de munca