Perceptia asupra calitatii vietii depinde de nivelul de placere si fericire

Marti, 16 Octombrie 2007, ora 14:00
2821 citiri
Perceptia asupra calitatii vietii depinde de nivelul de placere si fericire

In aceste zile pre-electorale si care incep sa aiba parfum de Craciun, toata lumea vorbeste despre fericire, satisfactie, succes. Este o tema care capteaza atentia, pe fondul marilor asteptari pe care le avem unii de la ceilalti. in corul acestor discutii se distinge o voce aparte - anuntul referitor la EQ Day for Life- ziua in care dai viata inteligentei emotionale. Foarte multi sunt extrem de nerabdatori sa-si afle scorile la testul BarOn EQi, pentru a sti ce sanse de succes si fericire au. si tot atat de multi sunt cei care de-abia asteapta sa invete cum sa se elibereze de sub controlul reactiilor emotionale si sa aduca mai multa fericire in viata personala si profesionala. Cu totii stiu deja ca organizatorii evenimentului, echipa Competent Consulting, a dovedit constant ca, spre deosebire de politicieni, promite doar ce poate face si face tot ceea ce a promis.

Pentru a va da seama daca este cazul sa va impacientati si dvs., raspundeti cu onestitate la urmatoarele intrebari:
Va simtiti frustrat/a de diferenta care exista intre ceea ce sunteti, aveti si/sau faceti si ceea ce v-ati dori?
Aveti senzatia ca treceti prin viata "pe pilot automat", ca altii iau mereu decizii pentru dvs.?
Aveti un domeniu al vietii personale sau profesionale in care va considerati neimplinit/a?
Va treziti in mod repetat prins/a in aceleasi capcane, repetand aceleasi greseli?
Va lipseste increderea in sine si claritatea in decizii?
Frica va impiedica sa actionati la timp si eficient?
V-ati obisnuit sa va ignorati placerile si nevoile, pentru ca asa v-au spus altii?
Aveti senzatia ca aveti un potential pe care inca nu vi l-ati putut exprima?
Viata dvs. pare o alternare continua intre frustrare si disperare?
Aveti impresia ca traiti pentru a munci, nu ca munciti pentru a avea viata pe care o doriti?

Daca ati raspuns DA la mai mult de 4 dintre intrebari, acest articol si, mai ales, strategiile ce vor fi prezentate pe 17 octombrie 2007 la EQ Day for Lifesunt extrem de importante pentru dvs.

In viata fiecaruia dintre noi exista doua cautari continue:

satisfacerea nevoilor, fie ele materiale, emotionale, sociale, de dezvoltare personala,
exprimarea elementelor unice corporale, conceptuale sau caracteriale de care dispunem.

Satisfacerea unei nevoi este incununata de placere, a carei intensitate si durata depind de intensitatea nevoii, timpul scurs intre constientizarea si satisfacerea ei, respectiv nivelul in ierarhia valorilor personale pe care il ocupa acea nevoie. De exemplu, atunci cand mancam pentru a ne sustine existenta, placerea produsa de alimente depinde in primul rand de nivelul de foame, apoi de existenta unei cantitati suficiente pentru a ne satura, si doar in mica masura de gustul sau aspectul lor. Din contra, "Mananc, deci exist" este mai mult decat titlul unei emisiuni foarte apreciate - indica faptul ca placerea unui gurmet vine din contactul multisenzorial cu alimentele, foamea sau cantitatea acestora contand extrem de putin.

Indiferent insa de modul in care apare, placerea are caracter trecator - este gratificatia pe care ne-o da corpul pentru ca am dat curs cererii sale de a-si satisface nevoile. Pentru a simti din nou placere, este necesara reaparitia nevoii si satisfacerea ei. Omul modern si-a perturbat in mare masura acest proces, devenind dependent de placere. Dorinta de a ne simti bine ne face sa inventam nevoi ce nu exista, doar pentru a "pacali" corpul si a-l face sa dea drumul robinetului de dopamina (daca este vorba despre nevoi fiziologice) sau de serotonina (daca este vorba despre nevoi sociale).

In cazul in care amanam satisfacerea nevoii, apare starea de frustrare, ce creste cu cat nevoia este mai mare si amanarea mai lunga. Frustrarea ne indica existenta unor nevoi nesatisfacute, spre care este important sa ne indreptam atentia. Prelungirea ei conduce la instalarea stresului, deoarece corpul se pregateste pentru actiune, iar noi nu folosim resursele pe care ni le-a pus la dispozitie. in plus, la nivelul creierului pot fi pertubate mecanismele de reglare a nivelului de "molecule ale placerii", fapt care creeaza terenul pentru depresie si tulburari psihosomatice (de ex. migrene persistente).

Ce-a de-a doua cautare despre care aminteam la inceput este dorinta de exprimare a elementelor unice prezente in noi. Fiecare om are abilitati care il pot diferentia de ceilalti, insa care nu sunt valorificate datorita sistemului educational si de selectie profesionala, centrate excesiv de mult pe abilitatile cognitive (masurate de IQ si cunostintele acumulate in scoala). Atunci cand ne putem indrepta actiunile spre exprimarea acestor abilitati speciale, suntem condusi de pasiune (care ia locul poftei) si avem nevoie de sustinere si feedback din partea celor din jur pentru a continua. Reusita ne trezeste o stare de fericire, ce este durabila si nu are nevoie de noi experiente pentru a-si spori nivelul. La nivelul creierului, fericirea conduce la mentinerea pe termen lung a unei anumite compozitii de neurotrasmitatori, relativ stabila fata de efectele perturbatoare ale mediului.

Pentru a rezuma, putem spune ca:

placerea apare prin satisfacerea nevoilor, adica prin extragerea din exterior a unor resurse (alimente, recunoastere, sustinere, dragoste, apreciere), in vreme ce
fericirea apare prin exprimarea potentialului propriu, adica prin impartasirea cu ceilalti a unor caracteristici (abilitati, talente, trairi) foarte personale.

Ne place sa primim ce avem nevoie, dar suntem fericiti atunci cand putem oferi ceea ce exista in noi.

Calitatea vietii unei persoane depinde de existenta simultana a placerii si fericirii. Proportiile pot varia dar, pentru a ne declara multumiti de viata, esentiala este coexistenta lor. Iar prin dezvoltarea inteligentei emotionale ne sporim simultan atat placerea de a trai, cat si bucuria de a ne implini. Acesta este motivul pentru care dr. Reuven BarOn, creatorul testului EQi, primul test validat stiintific ce masoara competentele de inteligenta emotionala, a inclus fericirea printre elementele masurate. Iar participantii la EQ Day for Life - ziua in care dai viata inteligentei emotionale - vor fi primii romani care nu doar isi masoara sansele de succes si fericire, ci si invata cum sa si le valorifice si sa le sporeasca.

Printr-o combinatie eficienta de mini-prezentari si training experiential interactiv, specialisti in domeniul EQ din Marea Britanie si Romania va ajuta sa:
va cresteti autocunoasterea si autocontrolul emotional,
identificati domeniile vietii care va solicita excesiv, fara a va aduce satisfactiile dorite,
va redefiniti viata, astfel incat sa beneficiati de mai multa placere si implinire,
va recastigati echilibrul dintre viata profesionala si cea personala,
identificati si va schimbati comportamentele de autosabotare,
va sporiti semnificativ nivelul increderii in sine,
imbunatatiti calitatea relatiile pe care le aveti cu ceilalti,
va concentrati pe ceea ce este cu adevarat important pentru dvs. si va asigura succes si implinire,
va cresteti calitatea generala a vietii.

Si pentru ca de-abia asteptati sa puteti profita si dvs. de toate aceste beneficii, faceti click pe linkul urmator, ca sa aflati detalii privind programul EQ Day for Life si modalitatile de inscriere. Dati viata inteligentei emotionale, pentru a va bucura de mai mult succes si fericire!

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.