Peste 40% dintre romanii din Spania si Italia contribuie la sistemele de pensii din tarile-gazda

Marti, 09 Martie 2010, ora 17:56
1750 citiri
Peste 40% dintre romanii din Spania si Italia contribuie la sistemele de pensii din tarile-gazda

Peste 40% dintre romanii care lucreaza in strainatate sunt inregistrati cu carti de munca si contribuie la sistemele de asigurari sociale din tarile de resedinta, reiese din datele furnizate Ministerului Muncii de birourile din Italia si Spania, a declarat marti secretarul de stat Valentin Mocanu, citat de NewsIn.

"Drepturile romanilor care lucreaza in strainatate vor fi transferate in tara daca acestia hotarasc sa se intoarca in Romania. Totodata, persoanele care nu au contracte de munca legale in stranatate pot sa participe voluntar la sistemul public de pensii din Romania", a afirmat Mocanu.

Secretarul de stat nu a putut da mai multe date referitoare la numarul romanilor care lucreaza in strainatate, inca a explicat pentru NewsIn ca datele citate sunt bazate pe cifrele trimise oficial partii romane de ministerele muncii dintr-o serie de tari europene, in special Italia si Spania.

Valentin Mocanu a tinut sa precizeze ca, "in cazul in care va fi modificata legislatia, romanii care lucreaza in afara tarii pot contribui la sistemul public de pensii din Romania cu echivalentul a cinci salarii medii pe economie, pentru a putea beneficia si de pensia din tara". 

#pensii, # asigurari, # legislatie, # Romania , #Stiri Locuri de munca