Peste 5,5 milioane de angajati romani intra sub incidenta legislatiei muncii

Vineri, 16 Mai 2014, ora 16:25
1396 citiri
Peste 5,5 milioane de angajati romani intra sub incidenta legislatiei muncii

Peste 5,5 milioane de angajati din Romania intra, in prezent, sub incidenta legislatiei muncii, expertii din acest domeniu putand deveni liber-profesionisti prin modificarea viitoare a prevederilor referitoare la profesiunile liberale, a afirmat vineri profesorul universitar Alexandru Ticlea, in cadrul celei de-a doua editii a Conferintei nationale a expertilor in legislatia muncii.

"Conform datelor puse la dispozitie de Ministerul Muncii, peste 5,5 milioane de angajati din Romania intra, in acest moment, sub incidenta legislatiei muncii. In cazul in care se inregistreaza conflicte la nivel de unitate intre angajat si angajator, un expert in legislatia muncii va putea fi acceptat, in viitor, sa reprezinte interesele salariatului. Pentru ca acest lucru sa fie posibil este insa nevoie de o modificare a actualei legislatii, prin care expertul va avea un statut caracteristic profesiilor liberale, asa cum se intampla de exemplu cu medicii. Acestia pot fi angajati si la stat si la o clinica particulara si pot avea si cabinet individual", a spus Alexandru Ticlea.

Presedintele Uniunii Nationale a Expertilor in Legislatia Muncii, Corneliu Bente, considera - la randul sau - ca una dintre cele mai importante competente ale expertului in legislatia muncii este concilierea conflictelor de munca existente la un moment dat intre angajat si angajator.

"Sustinem cu tarie solutionarea conflictelor de munca, fie ele colective sau individuale, in afara salii de judecata. De asemenea, un profesionist experimentat poate asista salariatul pe toata durata cercetarii disciplinare, asigurandu-se ca acesta isi expune liber toate probele si motivatiile pe care le considera necesare in apararea sa", a declarat Corneliu Bente.

Peste o suta de practicieni din legislatia muncii au participat, vineri, la conferinta organizata de Uniunea Nationala a Expertilor in Legislatia Muncii (UNELM), in parteneriat cu Asociatia de Dreptul Muncii si compania furnizoare de solutii de business, Synergizer Business Solutions.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajati romani, #incidenta legislatie munca, #profesii liberale , #Stiri Locuri de munca