Pilon III - Administratorii pot aloca mai multi bani in titluri de stat

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 18:32
1418 citiri

Administratorii fondurilor de pensii facultative (pilon III) pot depasi, pentru o perioada de doi ani, limita de investitii pentru titlurile de stat, de la un milion lei la trei milioane lei, potrivit noilor reglementari aprobate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), conform NewsIn.

"Scopul actului normativ aprobat miercuri este de a veni in sprijinul fondurilor de pensii facultative care se pot confrunta cu dificultati in procesul de diversificare a portofoliilor de investitii, in conditiile unui volum redus al activelor.

Aceste modificari contribuie la crearea unui mediu propice dezvoltarii fondurilor de pensii facultative, prin acumularea lichiditatilor necesare etapei de inceput a sistemului de pensii private in Romania, in conditii de costuri reduse cu investitiile", se arata in comunicat.

Ulterior depasirii pragului de trei milioane lei active sau a perioadei limita impuse de norma, fondurile de pensii facultative isi vor putea diversifica portofoliile in conditii de siguranta sporita, conform prevederilor legale in vigoare.

Potrivit legii, un administrator poate investi in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, emise de state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European intr-un procent mai mare de 70% din valoarea totala a activelor fondului.

Administratorii de fonduri de pensii facultative care decid sa aplice prevederile normei au obligatia de a informa participantii cu privire la decizia luata, aceasta fiind postata pe site-ul administratorului pe toata perioada de aplicare a prevederilor prezentei norme.

Totodata, se elimina obligativitatea de a supune avizarii CSSPP modificarea prospectului schemei de pensii facultative ca urmare a deciziei luate.

Norma pentru modificarea si completarea Normei nr. 26/2007 privind modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative, elaborata in aplicarea Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificarile si completarile ulterioare va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila pe pagina de internet a institutiei.

#pilon, #pensii, #private, #obligatorii , #Stiri Locuri de munca