Pogea le cere magistratilor sa inteleaga contextul economic

Joi, 09 Iulie 2009, ora 09:20
1528 citiri
Pogea le cere magistratilor sa inteleaga contextul economic

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, spune ca reducerea veniturilor salariale in cazul magistratilor de la ICCJ nu reprezinta "o ambitie a Ministerului Finantelor" de a refuza aplicarea legii si le cere bugetarilor sa inteleaga contextul economic dificil, potrivit NewsIn.

"Ministrul Finantelor nu incalca legea in Romania si doresc sa ii asigur ca vom respecta prevederile legale, inclusiv ale OUG 71. Am solicitat de fiecare data intelegere pentru a amana unele plati castigate prin titluri executorii, din cauza unei situatii deosebite legate de criza.

In niciun caz nu este o ambitie a MFP de a refuza sau de a nu pune in aplicare legea", a declarat Pogea, referindu-se la intentia magistratilor de la ICCJ de a face plangere penala pe numele lui.

Ministrul Finantelor a amintit ca Guvernul a aprobat o OUG privind amanarea platii drepturilor salariale castigate in instanta pentru o perioada de trei ani.

El a facut apel din nou la angajatii din justitie, dar si la ceilalti salariati din sistemul bugetar, sa inteleaga faptul ca situatia este generata de contextul economic dificil.

Potrivit lui Pogea, suma totala care trebuie platita bugetarilor din toate domeniile in urma unor hotarari judecatoresti este de 2,2 miliarde de lei (peste 500 de milioane de euro).

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie vor sa faca plangere penala pe numele ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, pentru ca acesta i-a anuntat ca salariile le vor fi taiate cu 65%, ceea ce, spun ei, ar contraveni Codului Muncii.

Judecatori de la instanta suprema spun ca, daca nu se rezolva problema salariilor ce trebuia incasate miercuri, plangerea va fi facuta pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, pentru ca cele 65 de procente pe care Ministerul Finantelor vrea sa le taie din salariile de la ICCJ reprezinta sporul de risc si cel de confidentialitate, trecute deja in cartea de munca.

Pogea a trimis la ICCJ o adresa prin care anunta taierea celor 65 de procente pana la sfarsitul anului, urmand ca apoi sumele restante sa fie reesalonate, potrivit OUG 71 din iunie.

Guvernul a adoptat, in iunie, o Ordonanta de Urgenta care esaloneaza pentru 2010-2012 plata sporurilor sau altor drepturi salariale obtinute in instanta, a anuntat Ministerul Justitiei, dupa ce OUG din 2008 care prevedea esalonarea acestora a fost declarata neconstitutionala.

Potrivit OUG, hotararile judecatoresti titluri executorii vor fi platite in trei transe, respectiv in anul 2010 se va plati 34% din valoarea titlului executoriu, in anul 2011 se va plati 33% din valoarea titlului executoriu, iar in anul 2012 ramane de achitat 33% din valoarea titlului executoriu. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#magistrati, #reducere, #salarii, #sporuri, #venituri , #Stiri Locuri de munca