Ponturi pentru un CV reusit

Joi, 19 Iulie 2007, ora 18:53
3144 citiri
Ponturi pentru un CV reusit

Va angajati pentru prima oara sau doriti sa va schimbati job-ul, asa ca trebuie sa va compuneti un CV sau sa-l actualizati pe cel pe care deja il aveti. Daca va updatati CV-ul destul de des, n-ar trebui sa fie o problema prea mare. Dar daca va angajati pentru prima oara sau va schimbati slujba dupa ani de zile, scrisul unui nou cv nu e o activitate prea placuta, iar acest lucru va poate indemna sa faceti o treaba de mantuiala.

Pentru a va scapa pe dumneavoastra de o bataie de cap, specialistii de la MSNBC au facut o lista de sugestii care sa va impiedice sa faceti greseli in CV.

In primul rand, nu va grabiti. CV-ul e un document foarte important si necesita multa atentie. In cadrul unui sondaj facut in randul a o mie de mari companii americane, directorii acestora au enumerat greselile cele mai frecvente pe care le fac candidatii in CV-uri:

- greseli de ortografie sau gramaticale - 34 %
- prea multa informatie - 22 %
- omiterea performantelor obtinute la fost slujba - 17 %
- organizare sau design slabe ale CV-ului - 17 %
- prea putina informatie - 7 %

In continuare, va vom spune cum puteti evita foarte simplu aceste greseli frecvente.

Spuneti ce performante ati obtinut in postul pe care l-ati ocupat, nu va rezumati la simpla enumerare a indatoririlor pe care le aveati. oricine se poate achita de niste indatoriri simple si le poate trece intr-un CV, nimic special aici. Ca sa iesiti in evidenta, trebuie sa spuneti ce ati reusit sa realizati la fosta slujba. Intrebati-va singuri inainte: ati reusit sa va faceti remarcat pozitiv? Cum? Ati rezolvat probleme importante? Ati fost propus pentru prime sau avansari?interview.jpg

Cand vi se cere sa spuneti ce obiective aveti, nu formulati unul plat, intr-un limbaj de lemn. Iata ce exemplu de formulare care NU ar trebui folosita da site-ul de job-uri Monster.com: "As dori o pozitie care sa ma motiveze, dandu-mi posibilitatea sa contibui la atingerea telurilor organizatiei si, in acelasi timp, sa-mi ofere oportunitatea de a avansa." Decat sa scrieti asa ceva, mai bine va canditi la un obiectiv clar, adaptat fiecarui angajator caruia va adresati. Treceti-l in CV imediat dupa informatiile personale, iar dupa el treceti background-ul profesional sau educational relevant.

Nu va rezumati la o singura pagina! La un anumit moment in viata dumneavoastra, incercarea de a concentra totul intr-o pagina este inutila, si mai mult ca sigur nu e necesara, mai ales daca aveti experienta substantiala in domeniu. Angajatorii spun ca nu vor sa nu li se enumere realizarile, dar nici sa fie sufocati de informatii irelevante. Principiul de baza ar suna cam asa: "Informatia asta va face sa fiu chemat la interviu?" Daca va raspundeti singuri "nu", dati-o afara.

Trebuie sa stiti ce sa NU includeti. Nu faceti sub nicio forma referire la lucruri irelevante, cum ar fi numele sotului/sotiei si copiilor, varsta, inaltimea sau greutatea dumneavoastra, hobby-uri, cursuri care nu sunt relevante pentru pozitia pe care o doriti, motivele pentru care ati plecat de la celelalte job-uri sau referiri la sanatatea dumneavoastra.

interview3.jpgFiti atenti cum folositi pronumele personale si verbele. Cv-urile urmeaza un anumit tipar de scriere, care este destul de impersonal si telegrafic. Nu folositi persoana intai, ci incercati sa utilizati mai mult fraze de actiune, cum ar fi "a condus o echipa de 50 de oameni", "a descoperit un tratament pentru cancer" etc.

Verificati ortografia si gramatica! Astfel de greseli nu dau deloc bine intr-un CV. De asemenea, uitati-va si daca ati omis ceva sau daca ati inclus ceva care nu are relevanta.

Nu uitati sa includeti cuvinte-cheie in CV. Ce sunt cuvintele-cheie? Denumiri de posturi pe care le-ati ocupat, responsabilitati, aptitudini, educatie si termeni specifici domeniului pentru care aplicati. Uitati-va la ce aptitudini sau trasaturi face referire anuntul de angajare si incercati sa includeti acele cuvinte sau unele similare in CV. Totodata, incercati sa folositi cuvinte puternice, cum ar fi "manager", pentru a trage atentia.

Nu e nevoie sa includeti referinte in CV. Puteti pur si simplu sa scrieti "Referinte la cerere". De fapt, nici acest lucru nu e neaparat necesar, pentru ca un angajator stie ca ii veti aduce referinte daca vi le va cere. Trebuie, totusi, sa va anuntati persoanele pe care le-ati trecut la referinte ca este posibil sa primeasca un telefon din partea angajatorului dumneavoastra si sa le trimiteti o copie a CV-ului.

Urmati instructiunile angajatorului. Trimiteti-i materialele exact cum le vrea. Daca o firma spune ca doreste sa primeasca CV-uri tiparite, nu le trimiteti pe e-mail. Daca vor e-mail, dar fara attachment-uri, nuinterview2.jpg atasati nimic mesajului.

Scrisorile de intentie conteaza foarte mult. Oricat de bine v-ati scrie CV-ul, e posibil ca acesta sa nu valoreze nimic daca nu includeti si o scrisoare de intentie bine redactata. Daca vi se cere sa trimiteti documente tiparite, puneti-le intr-o mapa. Folositi hartie de calitate si un font profesionist, non-decorativ. NU impaturiti sub nicio forma CV-ul! Cand trimiteti o scrisoare de intentie, adresati-o cuiva anume si nu uitati sa o semnati.

Bloombiz