Poti cere o marire de salariu in climatul economic actual?

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 22:10
2576 citiri
Poti cere o marire de salariu in climatul economic actual?

De cand economia a adoptat un trend descendent, angajatii se considera norocosi sa aiba un loc de munca. Nemultumirile legate de colegii enervanti sau de sedintele plictisitoare sunt acum urmate de “Macar am un job de care sa ma pot plange.”

Acest sentiment nu este departe de adevar, insa ii si determina pe angajati sa fie vulnerabili conditiilor nefavorabile de munca, pentru ca nu vor sa para a fi nerecunoscatori. Poate ca influenta cea mai mare in climatul economic actual o are teama de a nu fi concediati (si usor inlocuiti). Oricum ar fi, angajatii nu pot lasa teama sa atarne mai greu decat obiectivele lor profesionale, afirma CareerBuilder.

O ambitie frecventa la locul de munca este sa castigi mai multi bani sau, cel putin, sa fii platit cum se cuvine pentru o munca bine facuta. Discutiile despre salariu sunt intotdeauna delicate, iar acum sunt si mai dificile, avand in vedere rata mare de somaj pe care nu putem sa o ignoram. Acest lucru nu ar trebui sa te impiedice sa ceri o marire de salariu, scrie Marshal Backlar, presedinte al Backlar Consultants.

“Sa lasam deoparte economia si orice alta scuza, asta daca nu cumva compania ta este aproape de faliment. Adevarata problema este increderea pe care ar trebui sa o ai in afirmatia ‘Merit o marire de salariu acum,” spune Backlar. A merita o marire este un lucru foarte diferit de a-ti dori una.

“Daca performanta ta si rezultatele cuantificabile ale initiativelor tale au intrecut asteptarile si au rezultat intr-o anumita crestere a profitului, intr-o anumita reducere a costurilor, in extinderea unui brand sau a unei baze de clienti... atunci mergi mai departe,” spune acesta.

“Insa retine, sincronizarea este totul: Cunoasterea culturii si climatului companiei tale, dar si starea de spirit si increderea sefului tau, iti va permite sa-ti alegi momentul potrivit. La fel de important este sa intelegi si sa raspunzi la nevoile ‘lor’ din aceasta ecuatie.”

Priveste lucrurile din partea cealalta a biroului

Sa ceri o marire de salariu in aceasta economie si sa primesti una sunt doua lucruri diferite. Todd M. Schoenberger, managing director la LandColt Trading, nu se gandeste la cifrele de somaj atunci cand un angajat cere o marire. Se gandeste la multe dintre lucrurile mentionate de Backlar.

“Nu am nici o problema cand un angajat vine sa-mi ceara o marire – de fapt, as prefera sa vina la mine si sa-mi dea sansa de a le oferi ceva inainte sa caute in alta parte,” spune acesta. In afara valorii pe care o au angajatii pentru companie si pe langa costurile pe care le aduc cu sine, acesta ia in considerare posibilitatea ca acestia sa isi asume mai multe responsabilitati, ca urmare a maririi salariului.”

“A treia mentiune este cea mai importanta, pentru ca angajatii trebuie sa se vanda in fata mea daca vor mai multi bani, iar cea mai buna metoda de a face asta este sa ceara noi sarcini si responsabilitati,” explica Backlar. “Sa ceara mai multi bani doar pentru ca isi doresc mai multi bani nu este de ajuns, ba chiar le va crea o imagine proasta.”

Cea mai buna metoda de a demonstra contributia ta si valoarea pe care o aduci companiei este sa o scrii pe hartie, spune specialistul in dezvoltarea afacerilor Nancy Fox.

“Vino cu o singura foaie de hartie pe care sa fie scrise si documentate toae realizarile tale tangibile,” spune Fox. “Asta presupune sa tii socoteala scrisa a tuturor realizarilor tale, astfel incat sa nu uiti ce ai produs pentru companie.”

Insa aceasta nu este singura sarcina care intra in discutie. Fox spune ca pregatirea si gandirea critica sunt esentiale atunci cand se discuta despre salariu, iar aceasta nu se refera doar la pastrarea unei evidente a realizarilor.

“Trebuie sa gasesti momentul potrivit pentru aceasta discutie,” spune aceasta. “Nu stabili intalnirea pentru a discuta asa ceva in timpul unei crize sau cand seful este in intarziere.”

De asemenea, gandeste-te daca seful tau este la conducerea companiei sau daca trebuie sa raspunda si el, la randul sau, in fata altcuiva. Daca vrei ca cererea ta sa para corecta si logica, trebuie sa cunosti ierarhie careia va trebui sa faca fata seful tau, spune Fox. Drept urmare, nu presupune ca aceasta conversatie reprezinta ultimul cuvant.

“Trebuie sa fii preagtit pentru o negociere, ‘Daca nu acum, am putea programa o data pentru urmatoarea discutie?’ sau ‘Daca nu suma la care ma gandeam eu, aveti o alta propunere?’” spune Fox. “Cu alte cuvinte, raspunsul ar putea sa fie ‘nu’, insa nu un ‘nu pentru totdeauna.’”

Thomasina Tafur, consultant si antreprenor, este de acord cu faptul ca angajatii trebuie sa fie flexibili in fata acestor discutii.

“Daca nu ti se ofera o marire de salariu, nu o lua personal,” spune Tafur. “Intreaba pur si simplu ce trebuie sa faci – si nu accepta motivul ca economia trebuie sa se imbunatateasca; aceasta este o scuza slaba – apoi fa tot ce trebuie sa faci pentru obtine ce iti doresti.” Tafur recomanda sa cauti si alte surse de venit daca o crestere salariala permanenta nu este posibila.

Oricum ai privi problema, sa ceri o marire de salariu in aceasta economie este posibil daca iti cunosti interesul, oamenii la care trebuie sa apelezi si daca ai un plan. Cu abordarea potrivita, ai putea sa te alegi cu un salariu mai mare, cu mai multe responsabilitati si cu un plus de incredere in tine.

#angajat, #bani, #cariera, #companie, #job, #marire, #salariu, #sarcini, #sef , #Stiri Locuri de munca