Prieteniile, la munca: mit sau realitate?

Duminica, 22 Mai 2011, ora 09:57
2517 citiri
Prieteniile, la munca: mit sau realitate?

Intr-un job in care iti petreci cel putin opt ore din zi si cinci zile din saptamana devine foarte usor sa cazi in capcana "prieteniilor" cu colegii de munca. Cu toate acestea trebuie sa ajungi in stadiul in care faci clar diferenta intre nevoia de socializare si prieteniile adevarate, de durata. 

Prieteniile reale se formeaza pe baza unor interese comune si, de multe ori, exista o “chimie” care leaga oamenii pentru o viata intreaga.

Simplul fapt ca imparti un birou cu cineva poate sa fie inselator, iar dezamagirea cu atat mai mare cand apar mize cu greutate profesionala.

Cel mai bine este sa gasesti acel echilibru intre viata personala si cea de la birou, sa ai o relatie buna cu cei alaturi de care muncesti zilnic, dar sa fii constient ca prietenii adevarati sunt putini si nu se obtin prin inevitabila constrangere de a imparti aceeasi camera de lucru.

Forbes a gasit cateva motive pentru care prieteniile adevarate la birou sunt rare:

Nu poti fi prieten cu o persoana care se afla in competitie cu tine

Intr-adevar, exista respect si amicitie intre oamenii care muncesc impreuna atatea ore pe zi, insa nu poti fi adevarat prieten cu omul cu care te afli intr-un concurs permanent pentru a obtine o promovare.

Chiar daca iti place sa crezi ca esti o exceptie de la regula, vei vedea ca in momentul in care unul dintre voi obtine miza competitiei, relatia se va transforma intr-una cel putin bizara si pasiv-agresiva.

Nici subordonatii si nici superiorii tai nu iti sunt prieteni

Oricat ti-ai dori sa crezi ca sunteti niste oameni maturi care nu tin cont de distributia inegala de putere, ce submineaza orice relatie de prietenie, acest scenariu este foarte aproape de fictiune.

E imposibil sa fii intr-o relatie de prietenie obiectiva cu omul care decide daca primesti sau nu urmatoarea marire de salariu.

Daca respectul fata de colegi e important pentru productivitatea ta, evita prieteniile la birou

Uneori imaginea pe care ti-o faci despre un om are o foarte mare influenta asupra rezultatelor pe care le ai, muncind alaturi de acea persoana.

Petrecerile organizate dupa munca si timpul liber petrecut impreuna ti-ar putea dezvalui o parte diferita a omului fata de care ai dobandit un respect considerabil, pana acum.

Alegerea este doar a ta si in acest moment doar tu poti pune o limita in ceea ce afli despre oamenii care iti influenteaza evolutia la locul de munca.

#colegi de munca, #locul de munca, #prietenii la munca, #prietenii reale , #Stiri Locuri de munca