Productivitatea muncii, stimulata de concedierile masive

Marti, 13 Octombrie 2009, ora 17:07
1845 citiri
Productivitatea muncii, stimulata de concedierile masive

In prima jumatate a lui 2009 productivitatea muncii a crescut raportat la perioada similara a anului trecut. In majoritatea domeniilor economiei romanesti numarul angajatilor a scazut mai mult decat cifra de afaceri corespunzatoare sectorului respectiv.

Domeniul constructiilor conduce in topul cresterii productivitatii muncii in primul semestrul din 2009 (cu un avans de 10,9%), urmat de agricultura (cu o crestere de 6,4%), de activitatile financiare si imobiliare (5,4%) si de industrie (3,7%).

Singurele sectoare care au inregistrat o scadere a productivitatii in perioada de criza economica a fost comertul, hotelurile si restaurantele (cu un minus de 2,1%), potrivit calculelor Business Standard facute pe baza datelor INS cu privire la evolutia numarului de angajati si a cifrei de afaceri in primele sase luni din 2009.

"Definim de obicei productivitatea ca raportul dintre cifra de afaceri a unei companii si numarul angajatilor.

Daca numarul angajatilor scade mai mult decat au scazut vanzarile, teoretic, productivitatea creste", spune Sandra Jitianu, manager in cadrul firmei de consultanta Ensight Management Consulting.

Potrivit Aurei Cadis, managing consultant in cadrul Horváth&Partners Romania, industriile cele mai afectate de criza pe indicatorul productivitate sunt cele in care demotivarea angajatilor a crescut cel mai mult - mai ales daca top managementul companiei nu a "tratat" aceasta problema a demotivarii.

"In industria auto, de exemplu, unde au avut loc restructurari si scaderi de personal, aceasta problema este evidenta, cu scaderi de pana la 50% a productivitatii si motivarii angajatilor", spune Cadis.

Lipsa de motivare pentru majoritatea se manifesta datorita imposibilitatii de a-si exprima nemultumirile, de frica pierderii locului de munca

"Cred ca ne situam in urma mediei pe Europa Centrala si de Est din punctul de vedere al productivitatii, din cauza gradului crescut de emotivitate pe care il au romanii in raporturile de munca.

Angajatul roman se poate demotiva usor la influentele instabilitatii politice, la lipsa de atentie a angajatorului, la incertitudinea mediului economic", este de parere Cadis.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#angajati, #criza, #economie, #munca, #productivitate , #Stiri Locuri de munca