Profilul angajatului roman, la 10 ani de la aderarea la UE - Piata muncii se indreapta catre o criza acuta

Luni, 01 Mai 2017, ora 15:15
3233 citiri
Profilul angajatului roman, la 10 ani de la aderarea la UE - Piata muncii se indreapta catre o criza acuta
Foto: Pixabay

Economia romaneasca se indreapta catre o criza acuta pe piata fortei de munca, numarul salariatilor si gradul de profesionalizare inregistrand o scadere in ultimii ani, fenomen care s-ar putea accentua in viitor.

Este concluzia unui studiu efectuat de KeysFin pe baza datelor statistice legate de piata muncii din ultimii 10 ani.

Nu exista, probabil, firma in Romania care sa nu se confrunte in prezent cu efectele crizei de personal. Indiferent ca vorbim de programatori IT, ingineri sau specialisti in finante, sunt tot mai multe companii care reclama faptul ca nu gasesc personal calificat, potrivit analizei remise Ziare.com.

Dovada stau statisticile INS care arata ca, dupa boom-ul economic din 2007-2008, numarul locurilor de munca vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 in 2009 la 59.753 in 2016.

Cea mai puternica cerere de forta de munca este in jurul Capitalei, acolo unde statisticile arata ca sunt disponibile peste 16.000 de posturi, urmate de polii de crestere economica reprezentati de orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Ploiesti si Constanta. Industria prelucratoare, cu 15.793 de locuri de munca vacante, sectorul de sanatate (8461) si comertul (5216) se aflau, alaturi de sectorul public, pe lista principalilor angajatori.

Au plecat in cautarea unui loc mai bine platit

Datele statistice confirma, in parte, exodul romanilor catre Occident. De la intrarea in UE, in 2007, au fost foarte multi romani care au ales sa plece in tarile dezvoltate, in cautarea unor locuri de munca mai bine platite, a unui trai mai bun, au explicat analistii citati.

Criza din 2009-2010 a lovit extrem de puternic initiativa privata, dovada ca numarul antreprenorilor a scazut in 2016 la 1,6 milioane fata de putin peste 2 milioane in 2007.

Cum au evoluat salariile

Aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, a generat mari sperante angajatilor romani. Perspectivele unor castiguri similare cu cele din Occident i-a determinat pe multi sa isi supraestimeze potentialul financiar, iar mare parte din efectele crizei a fost cauzat de acest fenomen.

Chiar daca salariile nu cresteau pe masura asteptarilor, romanii au privit tot timpul cu un optimism debordant viitorul, iar efectele s-au vazut, poate cel mai bine, in bula imobiliara din anii dinaintea crizei.

"Creditul cu buletinul, investitiile imobiliare riscante, consumul fara limite, din impuls, au avut consecinte dure in anii care au urmat. De ce s-a ajuns in aceasta situatie? Educatia financiara deficitara ...citeste mai departe despre "Profilul angajatului roman, la 10 ani de la aderarea la UE - Piata muncii se indreapta catre o criza acuta" pe Ziare.com

#profil angajat roman, #piata muncii romania aderare ue, #piata muncii Romania, #evolutie piata muncii, #1 mai 2017 , #Stiri Locuri de munca