Proiectul de Lege a pensiilor prevede transformarea CNPAS in Casa Nationala de Pensii Publice

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 15:56
4127 citiri
Proiectul de Lege a pensiilor prevede transformarea CNPAS in Casa Nationala de Pensii Publice

Casa Nationala de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS) devine Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), potrivit proiectului de lege a pensiilor pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, iar conducerea CNPP va fi asigurata de un presedinte si un consiliu de administratie din 19 membri, informeaza NewsIn.

Potrivit proiectului de lege a pensiilor, CNPP este institutie publica autonoma de interes national, cu personalitate juridica, organ de specialitate al administratiei publice centrale care administreaza sistemul public de pensii, aflata sub autoritatea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Consiliul de administratie este compus din 19 persoane, dintre care un presedinte si 18 membri.

Presedintele CNPP este numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului muncii, pentru un mandat de cinci ani, care poate fi reinnoit. Presedintele CNPP este si presedinte al consiliului de administratie si exercita o functie asimilata celor de demnitate publica. El are rang de secretar de stat si este salarizat la nivelul prevazut de lege pentru aceasta functie.

Membrii Consiliului de administratie sunt reprezentanti ai Guvernului, patronatelor, sindicatelor si pensionarilor.

Astfel cinci sunt reprezentanti ai Guvernului, desemnati de ministrul muncii, cinci sunt reprezentanti ai patronatelor, desemnati de organizatiile patronale reprezentative la nivel national, cinci sunt reprezentanti ai sindicatelor, desemnati de organizatiile sindicale reprezentative la nivel national, iar trei sunt reprezentanti ai pensionarilor, desemnati de organizatiile nationale ale pensionarilor.

Acestia sunt desemnati pe o perioada de patru ani. Consiliul de administratie functioneaza in mod legal in prezenta a cel putin 13 dintre membri sai, se mai arata in proiectul de lege, in care se mai precizeaza ca, pe durata exercitarii mandatului, presedintele si membrii consiliului de administratie pot fi revocati de catre cei care i-au numit, respectiv desemnat.

In cazul incetarii mandatului, ca urmare a revocarii, a demisiei sau a decesului, vor fi numite, respectiv desemnate, alte persoane pana la expirarea duratei mandatului initial.

Ministrul muncii este ordonator principal de credite pentru bugetul asigurarilor sociale de stat si deleaga atributiile prevazute de dispozitiile legale presedintelui CNPP, iar directorii caselor teritoriale de pensii si ai caselor de pensii sectoriale sunt ordonatori secundari de credite pentru bugetul asigurarilor sociale de stat.

Cheltuielile privind organizarea si functionarea sistemului public de pensii se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat, in limita unui procent de pana la 3% aplicat cheltuielilor anuale totale prevazute prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, inclusiv asupra cheltuielilor din alte surse atrase, in conditiile legii.

Salarizarea personalului CNPP, al caselor teritoriale de pensii si al caselor de pensii sectoriale este stabilita prin Legea cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, iar cheltuielile privind salarizarea personalului CNPP, al caselor teritoriale de pensii, al caselor de pensii sectoriale se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Casele de pensii sectoriale elaboreaza propuneri pentru bugetul asigurarilor sociale de stat si le transmit CNPP.

Daca legea bugetului asigurarilor sociale de stat nu a fost adoptata cu cel putin trei zile inainte de expirarea exercitiului bugetar, se aplica in continuare prevederile bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul precedent, pana la adoptarea noului buget, se mai precizeaza in document.

Neplata contributiei de asigurari sociale la termenele prevazute genereaza plata unor majorari calculate pentru fiecare zi de intarziere, pana la data achitarii sumei datorate.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#pensii, # salarizare, # cnpas, # casa, # buget, # asigurari sociale , #Stiri Locuri de munca