Protejeaza-ti angajatii de top. Iata cum te pazesti de "furtul" concurentei

Joi, 16 Iunie 2011, ora 14:58
2859 citiri
Protejeaza-ti angajatii de top. Iata cum te pazesti de "furtul" concurentei

Plecarea unui angajat-cheie inseamna, pe langa o pierdere considerabila la nivel de capital uman si o pierdere financiara vizibila. Cercetarile au aratat ca o astfel de mutare se traduce in termeni financiari prin costuri de la 30%, in momentul in care pierzi un om pe o pozitie de entry-level, pana la 200%, cand pierzi un manager foarte bine platit.

Pentru a reduce la minimum expunerea  la astfel de costuri trebuie iti pregatesti o strategie de retinere a angajatilor. 

Alcatuieste o lista cu angajati pe care sa ii imparti in cateva categorii: oameni cu performante inalte, roluri deosebit de importante sau oameni greu de inlocuit. Abia apoi poti decide care sunt oamenii in care merita sa investesti.

Chiar daca majoritatea antreprenorilor inteleg prin investitie oferirea de recompense financiare, exista si alte metode prin care reusesti sa pastrezi fidelitatea angajatilor.

O comunicare mai buna, asigurarea de training-uri pe diferite domenii si alte astfel de atentii sunt tot atat de eficiente, la un cost mult mai mic.

Strategia bazata pe comunicare

Nu astepta pana angajatii tai ajung sa isi spuna problemele pe retelele de socializare, ci intreaba-i direct daca exista ceva anume ce ii deranjeaza.

Cand stai de vorba cu angajatii tai, scoate in evidenta valoarea pe care activitatea lor o are pentru companie.

Oportunitatile profesionale, pe acelasi nivel cu recompensele financiare, pentru tineri

Pentru a amplifica senzatia ca un job in compania ta reprezinta o sansa mare de evolutie in cariera, asigura-te ca angajatii beneficiaza de training-uri de specializare.

Training-urile reprezinta o modalitate de a oferi un castig si pentru tine si pentru salariati, fara a fi nevoit sa faci vreo promovare si sa maresti salarii.

Asigura-te ca inchei clauze clare, cu oamenii importanti

Informeaza-te cu atentie care sunt optiunile tale legale pentru a pastra oamenii-cheie.

Printre clauzele care nu trebuie sa lipseasca din contract se numara clauza de neconcurenta sau cea de confidentialitate.

Cum sa te asiguri ca oamenii tai nu nu vor fi “furati” de alte companii

Intr-adevar, banii si training-urile pot fi o solutie temporara de retinere a capitalului uman, insa fara aplicarea unei strategii complete de comunicare, banii vor fi pierduti mai tarziu, cand angajatul va parasi compania.

Companiile mici se afla in aceasta situatie intr-un dezavantaj clar in competita pentru angajati de top, pentru ca e mai greu sa oferi promovari intr-o companie cu doar cateva niveluri, insa intotdeauna exista variante de a contribui la dezvoltarea personala a fiecarui angajat.

O “camuflare” a acestei probleme ar fi oferirea unui post de project management, posturi de leadership sau chiar posturi de reprezentant al organizatiei in fata publicului.

“Furtul” angajatilor nu e intotdeauna o tragedie

Uneori este mai bine sa accepti plecarea unui angajat, decat sa incerci sa-l convingi sa ramana, mai ales cand si-a prezentat deja demisia.

Psihologic, angajatul a plecat deja, si chiar daca se va lasa convins, va mai ramane in compania ta doar pentru o perioada limitata de timp, spun specialistii citati de Portfolio.

Uneori, sa ti se “fure” un angajat de catre alta companie nu e tocmai un lucru rau: daca individul a plecat de bunavoie, asta inseamna ca nu era tocmai multumit de colaborarea cu firma ta.

Nemultumirea, deseori, este provocata de o incompatibilitate, fie a angajatului cu postul, fie a angajatului cu cultura organizationala a companiei.

Daca angajatul nu se regasea in compania ta, el ar fi plecat oricum, mai devreme sau mai tarziu.

Tocmai de aceea, odata cu plecarea lui vei stii pe cine sa cauti si poate ai sanse sa gasesti un om chiar mai bun decat “dezertorul”, spun expertii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angajati de top, #companie, #concurenta, #furtul de angajati, #pierzi un manager , #Stiri Locuri de munca