PSD: Legea pensiilor adoptata de Guvern este neconstitutionala

Vineri, 12 Februarie 2010, ora 17:51
1684 citiri
PSD: Legea pensiilor adoptata de Guvern este neconstitutionala

Partidul Social Democrat sustine ca Legea pensiilor adoptata prin Hotarare de Guvern este neconstitutionala si anunta ca parlamentarii PSD vor depune toate eforturile pentru restabilirea ordinei constitutionale si amendarea textelor de lege in acord cu principiile statului de drept.

"Consideram ca Proiectul de lege privind Legea unica a pensiilor incalca prevederi constitutionale si prevederi ale unor conventii europene, precizeaza Mediafax.

Potrivit art. 41 lin. (1) din Constitutie, dreptul la munca nu poate fi ingradit.

Art. 53 din Constitutie reglementeaza «restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati», care poate fi aplicata doar daca este proportionala cu situatia care a determinat-o, in mod nediscriminatoriu.

Art. 15 alin. (2) din Constitutie consacra neretroactivitatea legii, exceptie facand doar legea penala sau contraventionala mai favorabila", se arata intr-un comunicat de presa semnat de vicepresedintele Departamentului de Justitie al PSD Florin Iordache.

Iordache precizeaza ca, "din necunoastere sau prin omiterea cu buna stiinta, initiatorii proiectului de lege au incalcat prevederile constitutionale si normele comunitare", el sustinand ca, "prin recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale, aflate in plata la data introducerii sistemului unitar de pensii publice, se incalca principiul neretroactivitatii legii".


"Drepturile castigate, recunoscute intr-un stat de drept trebuie acordate chiar daca ulterior acestea se modifica. In acest sens, Curtea Constitutionala s-a pronuntat prin mai multe decizii. Sub acest aspect, functionarii parlamentari, militarii, magistratii, personalul auxiliar al instantelor judecatoresti si parchete, personalul diplomatic si consular constituie sisteme ocupationale carora li se aplica prevederile Directivei 86/378/EEC.


Cu privire la modalitatea de finantare, CJCE a stabilit, in mai multe cazuri, ca acestea pot fi finantate total sau partial de la bugetul de stat", se arata in comunicat.


De asemenea, deputatul PSD sesizeaza ca "varsta de pensionare stabilita in proiect ca fiind de 65 de ani nu este o cerinta a UE si nici nu exista sanctiunea pentru mentinerea unor diferente".


"Cerintele comunitare se refera la existenta unui raport adecvat intre populatia pensionata si populatia activa prin incurajarea salariatilor sa ramana in activitate. Singurul criteriu care trebuie sa stea la baza stabilirii varstei de pensionare il constituie speranta de viata. In Romania speranta de viata este apreciata ca fiind 68,2 ani, deci doar 3,2 ani peste varsta de pensionare", sustine Iordache.


Social-democratul precizeaza ca parlamentarii PSD vor depune toate eforturile pentru restabilirea ordinii constitutionale si amendarea textelor de lege in acord cu principiile statului de drept.


"Tinand cont de cele prezentate mai sus, precum si de prevederile constitutionale si comunitare, Departamentul de Justitie si Drepturile Omului al PSD isi exprima nemultumirea fata de modul pripit, populist si neprofesionist prin care s-a promovat proiectul de lege, iar in cadrul dezbaterilor parlamentare, membrii grupului parlamentar al PSD vor depune toate eforturile pentru restabilirea ordinei constitutionale si amendarea textelor de lege in acord cu principiile care stau la baza statului de drept", se mai arata in comunicat.



Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul mediu...
#pensii, # prevederi, # varsta pensionare, # constitutie, # lege , #Stiri Locuri de munca