Rata somajului va scadea la cinci la suta in acest an

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 23:43
2105 citiri
Rata somajului va scadea la cinci la suta in acest an

Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), Silviu Bian, sustine ca rata somajului ar urma sa scada, in acest an, la cinci la suta, precizand ca face aceste afirmatii bazandu-se pe anumiti indicatori precum locurile de munca anuntate pentru aceasta perioada. 

Bian a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca somajul va scadea in urmatoarele luni, precizand insa ca nu poate spune cu exactitate cat va fi aceasta scadere, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Eu cand spun asta este pentru ca am niste indicatori cu care masor. Ma uit la locurile de munca pe care le-am anuntat acum in iarna.

Imediat in perioada martie - aprilie incep activitatile cu caracter sezonier, incep in constructie peste tot si atunci vor absorbi o parte din forta de munca disponibilizata in perioada iernii si somajul va merge usor in jos.

Avem si prognoza pozitiva de crestere economica. Cresterea economica inseamna absorbtie din somaj si crearea de locuri de munca", a spus Bian.

Presedintele ANOFM a adaugat ca, in prezent rata, somajului in Romania este de aproximativ sase la suta si se asteapta sa ajunga "undeva in jur la cinci la suta".

"Normal pana la cinci la suta in toate cartile de specialitate, in literatura se considera ca nu ai somaj", a afirmat Bian. Silviu Bian a precizat ca in Romania numarul somerilor neinregistrati este foarte mic.

"Toti beneficiarii de asistenta sociala din Romania de la 416 (Legea 416 privind venitul minim garantat - n.r.) sunt inregistrati.

Daca iese de la mine din plata ramane in evidenta ca somer neindemnizat ca nu poate lua 416 daca nu are adeverinta de la mine, daca nu este in baza de date", a spus Bian.

Presedintele ANOFM a recunoscut ca exista si oameni care nu se declara someri, dar a spus ca numarul acestora este foarte mic, majoritatea persoanelor fara loc de munca fiind inregistrate.

El a explicat ca somajul in Romania este calculat atat de ANOFM pe declaratii concrete, cat si de catre Institutul National de Statistica pe baza Biroului International al Muncii prin sondaje.

Bian a adaugat ca intre aceste calcule diferenta in ultimii ani a fost sub unu la suta, desi marja de eroare admisa este de trei la suta. 

#rata somaj, #somaj, #anofm, #forta de munca, #job , #Stiri Locuri de munca