Referintele si scrisoarea de motivatie

Marti, 16 August 2005, ora 14:05
4590 citiri

Referintele reprezinta o modalitate folosita cu ocazia selectiei profesionale pentru a culege informatii despre candidati de la persoanele care ii cunosc: colegi de munca, patroni, sefi ierarhici, profesori, prieteni. Pornindu-se de la ideea ca performanta viitoare, poate fi prezisa pe baza performantelor din activitatile trecute, se face apel la referinte pentru a se cunoaste experienta si realizarile in munca ale candidatilor. Referintele pot fi date:

- printr-o scrisoare de recomandare

- la telefon

- cu ocazia unei intalniri cu cel care se ocupa de efectuarea selectiei.

Scrisoarea de recomandare se prezinta sub forma unei scrisori, continutul fiind stabilit de persoana care face recomandarea, fara nici o constrangere exterioara. Ea poate fi inmanata deschisa celui la care se refera sau poate fi trimis prin posta companiei care face selectia. In ultimul caz aprecierile pe care le contine sunt mai relevante, pentru ca sunt confidentiale. Dar, de obicei, din cauza faptului ca autorul scrisorii de recomandare nu cunoaste specificul muncii pentru care se face selectia, informatiile pe care le furnizeaza sunt generale si vagi. Mult mai utile pentru cunoasterea candidatilor sunt scrisorile intocmite la cererea firmei care face angajarea, intrucat firma angajatoare prezinta caracteristicile postului si mentioneaza care sunt aspectele din activitatea candidatilor pe care doreste sa le cunoasca.

Referintele comunicate telefonic prezinta mai multe avantaje comparativ cu scrisorile de recomandare. In primul rand ele contin informatii mai multe si mai exacte, pentru ca oamenii sunt mai putin sovaitori in exprimarea parerilor atunci cand vorbesc, decat atunci cand trebuie sa scrie. In al doilea rand acestea permit extragerea unor concluzii ?i din comportamentul nonverbal a celui care furnizeaz? recomandarea (din tonul folosit, anumite remarci, ezit?ri, inflexiuni, etc.). Evident aceste impresii vor trebui verificate.

Referintele obtinute prin investigatia de teren, printr-un interviu luat mai multor persoane care-l cunosc pe candidat, necesita un consum mai mare de timp din partea celui care se ocupa cu selectia profesionala, dar furnizeaza mai multe informatii decat celelalte surse de referinte. In plus aceste referinte pot fi obtinute si de la unele persoane care nu-l agreeaza pe candidat si din acest motiv refuza sa dea referinte scrise. De obicei in discutiile purtate se abordeaza nu numai realizarile in munca ci si aptitudinile, personalitatea si caracterul candidatului.

Informatiile cuprinse in referinte trebuie sa fie verificate in cursul interviului luat candidatului.

Scrisoarea de motivatie

Scrisoarea de motivatie este utilizata in selectia profesionala, ca o modalitate de a culege informatii despre persoanele care doresc sa ocupe un post. Printr-o asemenea scrisoare adresata conducerii unei organizatii, un individ isi formuleaza oferta de a se angaja pe un post disponibil si se prezinta. Dar informatiile cuprinse intr-o scrisoare de motivatie nu sunt suficiente pentru a deduce daca autorul ei corespunde postului si, uneori nici nu sunt corecte. Necunoscand detalii ale muncii pe care o implica postul, persoana care formuleaza cererea nu prezint? in ea cele mai semnificative evenimente din viata sa si nici cele mai relevante caracteristici fizice si psihice ale sale. In plus, dorind sa creeze o imagine favorabila despre sine, va insista asupra unor calitati personale care nu totdeauna corespund realitatii, va omite sa isi mentioneze defectele si uneori, va minti in privinta calificarilor de care dispune.

Scrisoarea de motivatie poate sa creeze o imagine falsa, favorabila sau nefavorabila, despre autorul ei prin caracteristicile scrisului de mana, greselile de ortografie sau exprimare continute, eleganta frazelor, modul de organizare a continutului sau, claritatea ideilor exprimate.

Atunci cand una dintre cerintele postului consta in intocmirea de scrisori, cererea de angajare poate fi privita ca o proba de lucru fiind deci utila in aprecierea persoanelor.

Cu exceptia cazului cand postul impune anumite caracteristici fizice (aspect placut, alura sportiva, silueta de manechin) anexarea unei fotografii la scrisoarea de motivatie constituie o informatie suplimentara nerelevanta care poate, de asemenea sa genereze impresii gresite.

www.hr-romania.ro