Robotii industriali ar putea inlocui, in 20 de ani, peste 60% dintre muncitorii din Romania

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 08:56
1557 citiri
Robotii industriali ar putea inlocui, in 20 de ani, peste 60% dintre muncitorii din Romania

Mai mult de jumatate din locurile de munca actuale din majoritatea statelor Uniunii Europene, printre care si Romania, ar putea fi computerizate si gestionate de roboti in urmatorii 20 de ani, precizeaza un studiu recent al unui think-tank din Bruxelles, transmite joi publicatia The Local, editia electronica.

Romania ar putea fi printre tarile cele mai expuse, cu un procent de 62%, la introducerea pe scara larga a robotilor industriali care ar inlocui forta de munca umana, urmata de Portugalia cu 58,94% si Croatia cu 57,91%. La randul lor, Italia, Polonia, Bulgaria si Grecia ar putea fi vizate de o introducere a robotilor in proportie de aproximativ 56% in economie.

Pentru moment nu se poate estima cu exactitate efectul introducerii robotilor asupra ratei somajului, pentru ca vor fi create alte noi locuri de munca, iar cei care vor fi inlocuiti de roboti nu vor deveni neaparat someri, mai precizeaza raportul amintit.

"Tehnologia va revitaliza semnificativ pietele de munca pe termen lung si va determina realocari in ceea ce priveste abilitatile de care vor avea nevoie lucratorii de maine", a spus Jeremy Bowles, autorul studiului. "Pentru a atenua riscurile acestei realocari este important pentru sistemul nostru educational sa se adapteze", a adaugat Bowles.

Un studiu similar publicat anul trecut, in septembrie, in SUA, care lista joburile cel mai probabile a fi realizate cu ajutorul robotilor, a produs neliniste. Studiul a calculat cum pot fi afectate joburile de introducerea robotizarii, identificand cele trei aspecte care ar putea impiedica robotii sa realizeze acele sarcini, respectiv inteligenta creativa, inteligenta sociala si sarcini de manipulare si perceptie.

Cei mai expusi riscului ca joburile lor sa fie preluate de roboti sunt agentii de vanzari prin telefon, secretarele, referentii si analistii de credite, in timp ce medicii, terapeutii si angajatii din serviciile sociale sunt cel mai putin in pericol sa-si vada locurile de munca preluate de roboti intr-un viitor apropiat.

Studiul realizat de think-tankul din Bruxelles a folosit cercetarea destinata pietei americane de munca si a aplicat metodele de analiza pentru Europa, pentru a vedea si care state sunt cele mai expuse introducerii robotilor in defavoarea fortei de munca umane.

Economiile din statele nordice sunt cel mai putin expuse ca robotii sa preia din locurile de munca din anumite domenii, in timp ce tarile din sudul si estul Europei sunt cele mai expuse.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Domeniile unde există o lipsă cronică de angajați: ”Ne facem singuri țară bananieră, dar realitatea din teren este alta”
Angajatorii europeni reclamă o nouă criză pe piața forței de muncă. Rezultatele a două sondaje arată că peste jumătate din firmele mici și mijlocii din România susțin că nu pot găsi...
#forta munca Romania, #roboti industriali, #rata somaj UE , #Stiri Locuri de munca