Romania ar putea avea 40 de salarii minime pe economie

Vineri, 20 Mai 2011, ora 16:14
1390 citiri
Romania ar putea avea 40 de salarii minime pe economie

Confederatiile sindicale au propus, vineri, impartirea economiei in 39 de sectoare de activitate, ceea ce ar insemna ca in Romania ar putea exista 40 de salarii minime pe economie, cate unul pentru fiecare sector plus sistemul bugetar.

Vicepresedintele "Cartel Alfa", Petru Dandea, a declarat vineri, dupa intalnirea Comisiei de dialog social de la Ministerul Muncii, ca cele cinci confederatii sindicale au propus un model de impartire a sectoarelor economiei in 39 astfel de zone de activitate.

Dandea a precizat ca Ministerul Muncii a sugerat ca in urmatoarele zile propunerea sa fie analizata atat de reprezentantii ministerului, cat si de confederatiile patronale.

Este posibil ca primele contracte sectoriale sa fie incheiate in toamna, a mai spus vicepresedintele "Cartel Alfa".

La randul sau, secretarul general al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania, Adrian Izvoranu, a declarat ca la nivelul Uniunii Europene sunt 40 de sectoare de activitate, iar la nivelul Organizatiei Internationale a Muncii sunt 21 de sectoare.

Potrivit acestuia, daca propunerea sindicalistilor va fi acceptata, Romania va avea, cu tot cu salariul minim pentru bugetari, 40 de salarii minime.

"Guvernul va identifica cel mai mic salariu si il va declara salariul minim pe economie", a spus Izvoranu.

Potrivit acestuia, din punct de vedere numeric, cel mai mare sector de activitate este comertul, cu circa 700.000 de angajati, iar cel mai mic sector are aproximativ 35.000 de angajati.

#romania, #salariu minim, #salariu economie, #sector bugetar , #Stiri Locuri de munca